Focarele de COVID-19 de la fermele de nurci îi ajută pe oamenii de ştiinţă să analizeze virusul

Nurcă
Nurcă
3 august 2020, 08:54

Autorităţile au ucis peste 1 milion de nurci la fermele de reproducţie din ele două ţări, ca măsură de precauţie, întrucât nu se ştie încă sigur dacă animalele pot transmite virusul la oameni.

Noul coronavirus a provenit dintr-o sursă animală, probabil de la lilieci, şi s-a extins ulterior de la o persoană la alta, aşa cum au făcut alte coronavirusuri în trecut. Unele animale, inclusiv pisici, tigri şi câini, au preluat noul coronavirus de la oameni, dar nu a existat un caz documentat de animale care să-l răspândească la oameni.

Probabil că focarele de la fermele de nurci din Olanda şi Spania au pornit de la angajaţi infectaţi, deşi oficialii nu sunt siguri. Dar, de asemenea, este „plauzibil” ca unii lucrători să fi luat virusul de la nurcile infectate, susţine un cercetător olandez care a analizat această situaţie.

După ce apariţia focarelor din Olanda, în aprilie, profesorul Wim van der Poel, un medic veterinar care studiază viruşi la Universitatea şi Cercetarea din Wageningen, a stabilit că tulpina de virus identificată la animale a fost similară cu cea care circulă între oameni.

„Presupunem că este posibil ca acesta să fie transmis din nou oamenilor”, a spus expertul, care susţine că acest lucru s-a întâmplat cu cel puţin doi dintre lucrătorii infectaţi.

Richard Ostfeld, cercetător la Cary Institute of Ecosystem Studies din Millbrook, New York, a declarat că, dacă s-ar confirma această teorie, atunci ar fi primul caz cunoscut de transmitere de la animal la om.

Atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animalelor, din Paris, studiază transmiterea virusului între animale şi oameni, iar mai multe universităţi şi institute de cercetare examinează problema.

În timp ce oamenii de ştiinţă cred că virusul îşi are originea în lilieci, este posibil să fi trecut printr-un alt animal înainte de a infecta oamenii. O echipă OMS este în prezent în China pentru a analiza tocmai acest lucru.

Peste 1,1 milioane de nurci au fost ucise până acum în 26 de ferme olandeze, iar autorităţile au anunţat că săptămâna trecută a fost identificat al 27-lea focar.

 

Sursa: Mediafax

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite