Focare de coronavirus în 3 centre pentru bătrâni. Revoltă la Spitalul pentru TBC din Galați, unde ar urma să fie tratați vârstnicii infectați de la unul dintre cămine

13 aprilie 2020, 21:12

La Galați, ministrul Sănătății a făcut prima oprire la căminul privat de bătrâni „Sfântul Ilie”, unde au fost înregistrate zeci de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Șase persoane vârstnice au murit.

Nelu Tătaru, la căminul de bătrâni de la Galați: O anchetă epidemiologică prost începută sau un triaj epidemiologic nefăcut duce la ce avem aici

Ancheta declanșată de autorități este esențială pentru a stabili măsurile care vor fi luate pentru limitarea și stingerea focarului.

Pacienții infectați din cămin ar urma să fie tratați la spitalul pentru TBC din Galați.

Decizia a stârnit furia cadrelor medicale, care au protestat în curtea unității. Acestea susțin că nu au competența pentru tratarea unor astfel de cazuri.

Probleme sunt și într-un centru de îngrijire pentru bătrâni care aparține Primăriei Galați. La căminul „Sfântul Spiridon” au fost înregistrate 4 persoane infectate cu coronavirus, dintre care doi bătrâni și doi angajați.

Un focar de infecție a fost descoperit și la un azil pentru persoanele în vârstă din Orăștie. Testele de COVID-19 au fost pozitive pentru 23 dintre cei 30 de rezidenți.

Și 5 îngrijitori sunt bolnavi.

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a început o anchetă epidemiologică.

Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăștie: „Noi bănuim că a pornit totul de la o pacientă care a fost internată la Spitalul de Urgenţă din Deva, în perioada 15-25 martie. A fost operată, a ajuns la ATI, după care a fost trimisă în centru. Centrul aparţine primăriei. El a fost închis din 3 aprilie. Nu avea voie să intre nimeni, nici aparţinătorii”.

Persoanele pozitive au fost duse la spitale din Orăștie și Deva. În centru au mai rămas doar 7 bătrâni, pentru care testele au ieșit negative. Ei vor ramâne totuși în carantină pentru 14 zile.

Autoritățile au interzis prin Ordonanță militară ca în timpul stării de urgență centrele rezidențiale și de asistență pentru bătrâni să se închidă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite