Focar de pestă porcină la Codlea. Ioan Ladoși: „Pierderea estimată de către producția autohtonă de carne de porc depășește 700 de milioane de euro în ultimii trei ani”

16 iunie 2020, 10:38

Cei 2500 de porci care urmează să fie sacrificați provin din import și au fost aduși la ferma din Codlea, în urma cu două luni. În ultima săptămână au fost depistate șase animale bolnave de pestă porcină africană. Ferma, înființată cu fonduri europene, avea plan de biosecuritate, dar în ciuda măsurilor, virusul a ajuns la animale.

Autoritățile au decis că toți porcii din fermă trebuie eutanasiați.

Pentru a preveni răspândirea bolii, zona a fost izolată cu sprijinul Poliției, Jandarmeriei și Poliției Locale. Acum autoritățile încearcă să aducă din alte județe două incineratoare mobile. Din cauza numărului mare de animale, acțiunea de eutanasiere va dura aproximativ o săptămână.

Pesta Porcina Africană continuă sa facă pagube în gospodariile românilor în plină pandemie de coronavirus. Potrivit ANSVSA, 144 de localităţi din 23 de judeţe sunt afectate. Iar în 17 judeţe au fost confirmate cazuri doar la mistreţi.

Analizăm pagubele cu Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

“Trebuie luate măsuri extrem de dure și de clare în vederea stopării acestei pandemii. În ultimii trei ani, măsurile au fost insuficiente și ineficiente, ceea ce a condus la apariția a unui caz de pestă porcină la o fermă din Codlea. Boala poate fi eradicate prin metode similar celor folosite în cazul Covid-19: izolare, testare, ulterior controlul răspândirii și mișcării bolii pe teritoriul țării. (…) Pierderea estimată de către producția autohtonă de carne de porc depășește 700 de milioane de euro în ultimii trei ani. Dacă înainte de 2017, noi, ca asociație de producători de carne de porc reușeam să asigurăm cam 70% din consumul intern, după trei ani de pandemie, ne situăm la jumătate”, a declarat Ioan Ladoși.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă