Focar de pestă porcină africană, identificat la o gospodărie din Buzău. Animalele au fost sacrificate pentru a preveni extinderea bolii

Focare de pestă porcină
Focare de pestă porcină
29 martie 2023, 13:37

Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, animalele din gospodărie au fost sacrificate astfel încât să fie preîntâmpinată extinderea bolii şi la alte efective de porci din zonă.

„Acum patru sau cinci zile am înregistrat un focar declarat de pestă porcină la o exploataţie non-profesională. Au fost trei animale, unul a fost sacrificat având semnele bolii, s-a confirmat, şi mai existau doi porci în curte care au fost eutanasiaţi”, a declarat, în cadrul Colegiului Prefectural Buzău, Paul Jipa, şef serviciu control în cadrul DSVSA Buzău.

Având în vedere deschiderea târgurilor şi oboarelor din judeţ în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, Prefectura a solicitat DSVSA vigilenţă şi efectuarea unor controale riguroase. La acest moment, focarul din localitatea Căldărăşti se află în monitorizare.

„La acest moment supraveghem focarul, sperăm să nu se extindă, dacă nu apar modificări, potrivit legii, în maxim 30 de zile vom declara focarul închis”, a declarat ulterior, pentru AGERPRES, responsabilul DSVSA Buzău.

Buzăul a fost unul dintre cele mai afectate judeţe de pestă porcină pe parcursul anului trecut, mii de animale din exploataţii profesionale şi gospodării fiind sacrificate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite