Focar de COVID-19 într-o grădiniță privată din Iași: 2 copii, testați pozitiv și internați în spital

1 iulie 2020, 14:45

„Pe data de 27 iunie a fost confirmat cu noul coronavirus un copil înscris la o grădiniţă particulară cu program prelungit din municipiul Iaşi. Acesta este contact direct cu un caz confirmat din familie şi având în vedere apariţia unor uşoare simptome, a fost testat şi confirmat ulterior cu COVID-19. A fost luată imediat măsura izolării la domiciliu a tuturor contacţilor direcţi, copii, părinţi şi personal educativ”, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

Gradiniţa cu program prelungit a început activitatea pe data de 16 iunie şi conform anchetei epidemiologice, la apariţia primului caz de coronavirus erau 26 de copii şi șase angajaţi.

„În urma apariţiei simptomelor la un alt copil înscris la aceeaşi unitate de învăţământ preşcolar, conform metodologiei a fost efectuată testarea acestuia. În cursul serii trecute, a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Ambii copii sunt internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, iar starea de sănătate este bună. În unitatea de învăţământ preşcolar au fost efectuate operaţiuni de igienizare şi acestea vor fi efectuate şi în perioada următoare”, conform sursei citate.

Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare.

Potrivit Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 28 din 11 iunie 2020, în cadrul căreia s-a decis ”reluarea activităţii în creşe, grădiniţe şi afterschooluri”, a fost elaborat un ghid pentru organizarea unităţilor de învăţământ preşcolar din sistemul public, pentru primirea copiilor la activităţi recreative în perioada vacanţei de vară. Conform acestui ghid, suprafaţa alocată unui copil trebuie să fie mai mare de 4 metri pătraţi, iar jucăriile care nu pot fi dezinfectate trebuie eliminate. Copiii care vor avea temperatură mai mare de 37,3 grade vor fi izolaţi într-o cameră specială.

Educatorii vor avea măşti de protecţie pe care trebuie să le înlocuiască din 4 în 4 ore.

Părintele trebuie să-i măsoare temperatura copilului acasă, iar cei mici trebuie să renunţe la jucăriile preferate. La intrare îi va aştepta unul dintre angajaţii grădiniţei pentru triajul epidemiologic, iar cei din familie nu vor mai avea voie în interior. Educatorul va spăla copilul pe mâini la intrarea în grădiniţă şi îl va duce pe un traseu bine stabilit spre sală. Personalul grădiniţei va ajuta copiii să se spele pe mâini înainte şi după fiecare masă, după somn sau dacă strănuta, dar şi la plecare. Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program, iar afară pot fi în acelaşi timp mai multe grupe, însă cu distanţa de 2 metri între ele.

 

 

sursa

mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite