Prognoză sumbră a FMI. Iarna lui 2022 va fi o provocare, dar cea din 2023 va fi și mai grea

12 octombrie 2022, 11:20

Experții spun că anul viitor recesiunea va fi resimțită de majoritatea populației. Pentru România, FMI estimează o creștere de 4,8% din PIB pentru acest an, respectiv 3,1% în 2023.

Prognoza de inflație pentru 2023 a fost revizuită de la o rată medie anuală de 10% la 11%, iar deficitul de cont curent ar urma să se adâncească la 8,4% din PIB în acest an și să scadă până la 8 procente anul viitor.

Criza energetică, în special în Europa, nu este un șoc tranzitoriu. Reașezarea geopolitică a proviziilor energetice în plin razboi este și extinsă și permanentă. Iarna lui 2022 va fi o provocare, dar cea din 2023 va fi și mai grea, a spus specialistul FMI.

Și directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, a avertizat miercuri că iarna 2023-2024 ar putea fi chiar mai dificilă decât cea care urmează în ceea ce priveşte preţurile la gaze, relatează agenţia EFE.

„Următoarea iarnă ar putea fi inclusiv mai dificilă decât aceasta. Trebuie să începem deja să ne pregătim pentru următoarea iarnă”, a spus Birol la sosirea la un consiliul informal al miniştrilor Energiei din ţările Uniunii Europene, care are loc la Praga.

El nu a respins în mod direct posibilitatea introducerii unui plafon pentru preţul importurilor de gaze în UE, aşa cum propun 17 state state, printre care Belgia, Franţa, Italia, Polonia sau Spania, dar la care se opun Germania, Ţările de Jos, Estonia, Austria sau Ungaria.

„Dacă se va introduce, ar trebui să fie la un nivel la care Europa să nu utilizeze avantajul său pe pieţele internaţionale, în special anul viitor, când pieţele vor fi şi mai presate”, a spus oficialul IEA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă