FMI: Prognoză optimistă pentru economia României

7 aprilie 2021, 20:55

O analiză de Daniel Coman, jurnalist TVR.

Dacă prognoza specialiştilor FMI se adevereşte, ar însemna că vom avea a doua creştere economică din Europa, după Spania. Şi dacă vi se pare că e o estimare optimistă, aflaţi că ea e mai mare decât toate prognozele de până acum. Depăşeşte chiar şi aşteptările Guvernului, Băncii Mondiale sau Comisiei Europene.

Executivul a mizat pe o creştere de 4,3% în construcţia bugetului de stat, cam cât estimase şi Banca Mondială. Comisia Europeană era ceva mai prudentă în februarie, cu o prognoză de 3,8%. Aşa că acest 6 la sută este peste aşteptări. Mai ales dacă ţinem cont că întregi sectoare din economie sunt oprite sau afectate grav de mai bine de un an și peste un milion de români au rămas fără loc de muncă.

Nu e totul roz nici în prognoza FMI privind economia României. Estimarea Fondului este că vom avea o inflaţie în creştere anul acesta, care va ajunge la 2,8%. Iar asta pare o prognoză realistă, dacă luăm în calcul scumpirile de la raft.

Specialiştii Fondului se aşteaptă la o creştere economică globală de 6% în 2021, împinsă de la spate de măsurile de sprijin fiscal date de guverne şi poate relaxarea restricţiilor, şi o creştere ceva mai mică, dar tot importantă, de 4,4% în 2022.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite