EXCLUSIV

Flota de avioane militare din baza Sheppard, una dintre cele mai mari din lume. Aici se instruiesc piloții români

Piloții de vânătoare români care se pregătesc în Texas în cadrul programului NATO au la dispoziție câteva sute de avioane de antrenament. Ei încep cursurile pe un avion cu turbopropulsie și le termină pe un bi-reactor. Adelin Petrișor a zburat chiar cu unul dintre instructorii români de la Sheppard. Urmăriți un reportaj exclusiv despre programul NATO de formare a piloților de luptă.

14 Noiembrie 2023, 18:19 (actualizat 14 Noiembrie 2023, 19:35) Știrile TVR |

Studenții din programul NATO de la Sheppard zboară în cursul care durează puțin peste un an în jur de 100 de ore cu avionul T-6 și în jur de 120 cu T-38, un supersonic cu două motoare. Pregătirea începe întotdeauna cu turbopropulsorul T-6. Aparatul poate zbura cu o viteză de peste 500 de km pe oră, la o altitudine de până la 9400 de metri și poate suporta suprasarcini de la -3,5 g, la cel mult 7 g.

Cpt. Andrei Ilucă, instructor de T-6, în pregătire: T-6, pe cât de simplu pare, este un avion extrem de preformant, are un motor puternic, este extrem de manevrabil și fiabil, iar faptul că poate zbura pîână la trei ore cu siguranță ne maximizează antrenamentul.

”Am avut șansa să zbor cu unul dintre avioanele T-6 de la Sheppard. După un control medical, am participat la cursuri legate de scaunul de catapultare și am învățat cum să-mi leg la avion centurile, cum să-mi conectez la aparat pantalonii de suprasarcină. La manșa avionului a fost Radu "Jimmy" Șerban, instructor pe acest tip de aparat. Am zburat în formație cu un alt T-6 în care se mai aflau un student și un instructor, amândoi români”, relatează, din baza Sheppard, jurnalistul Adelin Petrișor.

Americanii zboară pe T-6 de prin mai 2000. Acum, Forțele Aeriene ale SUA au în jur de 440 de astfel de aparate, cele mai multe dintre ele, aici, la Sheppard.

Timp de 40 de minute piloții celor 2 avioane T-6 au repetat tot felul de viraje tactice, suprasarcinile fiind între -1,5 g și 6,1 g. Am avut parte inclusiv de 15 minute de acrobație aeriană.

După ce zboară singuri cu T-6, studenții de la Sheppard trec la T-38, un avion cu reacție și două motoare. Aparatul deși foarte vechi, este în continuare perfect pentru antrenament, spun specialiștii. T-38 depășește viteza sunetului și poate zbura la 15000 de metri.

Lt. Marian Mușat, pilot: Când am început să zbor cu avionul ăsta am crezut că e foarte fragil, dar să știți că e foarte fâșneț și e foarte bun din punct de vedere aerodinamic, iar mentalitatea pe care ți-o aduce cu două motoare e fantastică. Din punct de vedere aerodinamic, eu vă spun sincer, n-am crezut că zbor la performanță maximă aeronavă decât când am ajuns la T-38.

Flota programului NATO de la Sheppard este impresionantă: peste 200 de avioane de antrenament T-6 și T-38. Datorită acesteia, în baza din nordul Texasului se zboară literalmente non-stop.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI