Florin Cîţu: Românii vor folosi o factură mai mică în iarnă, pentru că avem creștere economică. Prețurile vor scădea după luna decembrie

16 octombrie 2021, 10:55

„Eu înţeleg îngrijorarea agenţiilor de rating, am discutat despre acest lucru. Foarte mici şanse să vedem un derapaj datorită acestei crize politice, pentru că bugetele sunt făcute, cheltuielile sunt făcute, sunt deja în buget, nu ar exista. Doar un guvern nou şi dacă cumva România ar intra pe mâna populiştilor, a demagogilor, care 30 de ani au promis reforme şi nu au făcut, atunci am avea o problemă, pentru că ar putea să schimbe politicile pe care le-am adoptat. Deci, în acest moment, nu există acest risc”, a afirmat Florin Cîţu, care a completat că „depinde ce guvern vom avea”.

„Această guvernare în jurul Partidului Naţional Liberal a arătat că poate să stabilizeze economia într-o perioadă de criză, să aibă încasări mai bune. Riscul este dacă apare o guvernare populistă, care doar pe baza unor promisiuni va începe să cheltuiască, fără să aibă nicio bază”, a subliniat premierul interimar.

Cîţu speră că nu va fi un guvern interimar până la sfârşitul anului

„Noi am început deja să ne uităm la buget şi să construim un schelet al bugetului pentru anul viitor. Intenţia mea era să avem un buget anul acesta, cât mai rapid, să nu stăm cu el până în decembrie. De aceea ne pregătim să avem un buget cât mai rapid”, a afirmat Cîţu, întrebat când va exista un proiect de buget pe 2022 în contextul în care actualul guvern este unul interimar.

De altfel, Florin Cîţu şi-a exprimat speranţa că nu va fi un executiv interimar până la sfârşitul acestui an.

„Sper că nu. Era cel mai bine să nu fim în această situaţie, pentru că nu aveam o problemă de rezolvat”, a precizat prim-ministrul interimar.

Cîțu: Noi vrem să trecem toate pensiile pe sistemul de contributivitate

Premierul interimar s-a mai referit și la sistemul de pensii, spunând că toate pensiile vor fi incluse în reforma sistemului de pensii, care ar urma să se bazeze doar pe contributivitate.

„Aici eu aş vrea să fim foarte pragmatici. În fosta coaliţie, aveam un grup de lucru care se uita sau trebuia să găsească soluţii exact pentru sistemul de pensii. Noi vrem să trecem toate pensiile pe contributivitate. Nu are sens să avem în Parlamentul României – şi asta i-am rugat pe parlamentarii PNL – să nu avem tot felul de proiecte care merg împotriva a ce facem noi sau împotriva a ce am avea să facem în programul de guvernare. Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii şi toate pensiile vor fi incluse acolo. Nu are sens să luăm decizii în Parlamentul României care merg împotriva a ceea ce vom face în viitor”, a declarat Cîţu.

În ceea ce priveşte mărirea pensiilor de la 1 ianuarie 2022, el a precizat că, deocamdată, „nu s-a stabilit procentul” cu care acestea vor fi majorate.

„Eu spun că, având în vedere rezultatele economice pe care le avem până acum, s-ar putea să fie o dinamică diferită faţă de ce aveam preconizat”, a arătat premierul interimar.

Alte declarații ale premierului Florin Cîțu:

  • Reducerea TVA ului la IIM- uri se va face doar pentru energie.
  • Nu vor fi costuri suplimentare pentru românii care își vor plăti facturile cu întârziere, dar va fi în cost suplimentar pentru companii. Însă guvernul se gândește la măsuri pentru asta
  • Azi vorbim despre faptul că am câștigat încrederea investitorilor străini. In România se poate investi și merită să investești
  • Consiliul Concurenței trebuie să vină cu un raport legat de prețurile la pompă
  • Românii vor folosi o factură mai mică în iarnă pentru că avem creștere economică. Așa simt românii aceasta creștere economică
  • Reducem TVA ul IMM urilor pentru că avem economia bună.
  • Stabilitatea economică înseamnă dobânzi mai mici, credite mai ieftine
  • Inflația va reveni sub pragul de 3% . Prețurile vor scădea după luna decembrie
  • Avem o criză la nivel global, dar România a convins agențiile de rating că are o economie stabilă

Conferinţa de presă va fi transmisă live pe conturile de Facebook şi de YouTube ale Guvernului şi prin sistemul unic de distribuţie al Palatului Victoria.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă