Florin Cîţu și-a dat demisia din funcția de președinte al PNL: Aş fi vrut să îmi prezint demisia în faţa colegilor mei. Nu s-a putut, nu au fost acolo

2 aprilie 2022, 09:20

Florin Cîțu și-a depus demisia din funcția de președinte al Partidului Național Liberal după numai șase luni de mandat. Cu gustul amar aa înfrângerii, a făcut anunțul în faţa presei, NU a colegilor, care au refuzat să vină la ședința convocata de președinte. Cîțu este și președinte al Senatului, a doua funcție în stat, în care nu știe încă dacă mai rămâne. PNL își va alege un nou lider peste o săptămână.

40 de organizații ale partidului au cerut începerea procedurilor pentru înlăturarea lui Florin Cîțu din fruntea PNL. Toți liderii lor au refuzat să vină azi la ședința convocată de Florin Cîțu.

„Aş fi vrut să îmi prezint demisia în faţa colegilor mei. Nu s-a putut, nu au fost acolo, aşa că doar am înregistrat-o la partid. Din acest moment am demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal”, a declarat Cîţu, după ce la Biroul Executiv pe care l-a convocat pentru azi au venit doar Dan Vîlceanu, Cristian Băcanu și Teodor Stolojan.

Patru oameni în loc de 53 s-au strâns la ședința PNL de azi. O palmă grea pentru Florin Cîțu, care s-a trezit singur pe scările partidului, aceleași pe care părea să fie tot partidul în primăvara trecută, când a pornit cursa pentru președinția PNL.

Dan Vîlceanu, care şi-a înaintat demisia din funcţia de secretar general al PNL, a declarat și că intenţionează să-şi prezinte și demisia din funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„În zilele următoare, când voi avea posibilitatea să am o discuţie cu domnul Nicolae Ciucă, aş vrea, în urma acestei discuţii, să-mi înaintez demisia şi din funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene având în vedere faptul că am plecat într-o echipă care, (…) ca orice echipă, se baza şi pe încredere (…). Sunt convins că, la momentul ăsta, nu mai putem vorbi de acest gen de încredere şi de coeziune de care e nevoie într-o echipă guvernamentală, aşa că voi avea o discuţie cu domnul prim-ministru şi voi face acest gest”, a afirmat Vîlceanu, la sediul PNL.

Mâine, 600 de delegați se întrunesc în Consiliul Național, forul care va valida organizarea unui Congres Extraordinar peste o săptămână. Premierul Nicolae Ciucă ar urma să preia conducerea PNL. Schimbare criticată de fostul lider liberal, Ludovic Orban.

Până la organizarea congresului, unul dintre cei patru prim- vicepreședinți ai PNL, Gheorghe Flutur, ar urma să conducă partidul.

_____________________________________________________________________________

Florin Cîţu a convocat BEx al PNL pentru sâmbătă: Voi anunţa decizia mea

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Florin Cîţu, a convocat pentru sâmbătă Biroul Executiv al formaţiunii.

Cîțu a declarat vineri că şedinţa BEx în care s-a decis convocarea Consiliului Naţional al PNL nu a fost statutară, deoarece nu a fost convocată nici de el, nici de secretarul general.

„Toate documentele care au venit la partid erau adresate preşedintelui partidului pentru solicitare de BEx. În partid avem o regulă. Eu voi respecta de fiecare dată aceste reguli cât sunt la PNL şi am convocat, conform regulilor din PNL, un BEx, mâine, la ora 12,00, cu prezenţă fizică, unde voi anunţa mai multe lucruri”, a declarat Florin Cîţu, vineri, la sediul central al partidului.

Liderul PNL a susţinut că a comunicat cu toată lumea din partid şi s-a declarat dezamăgit pentru situaţia în care s-a ajuns. El a spus că în urmă cu şase luni a pornit un proiect alături de o echipă, iar acum a plecat în vizită oficială în SUA şi la întoarcere se confruntă cu o situaţie fără să se fi purtat în prealabil o discuţie în partid.

„Mâine avem un BEx, voi anunţa şi decizia mea, tot ce vom face. (…) Sunt dezamăgit de această situaţie, pentru că sunt oameni cu care am pornit la drum acum şase luni de zile. Am pornit pentru un proiect, plec în SUA reprezentând România cu câteva întâlniri foarte bune, mă întorc acasă cu această situaţie fără să avem o discuţie”, a afirmat Cîţu.

La rândul său, secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a informat că îşi va anunţa demisia din funcţie la şedinţa de sâmbătă, pentru că nu vrea să participe la „un bâlci” în partid.

42 de lideri de filiale au intrat în ședință online și au decis să convoace Consiliul Național pentru duminică. Doar așa poate fi făcut un congres extraordinar pe 10 aprilie. Potrivit unor surse, Florin Cîțu ar urma să fie înlocuit cu premierul Nicolae Ciucă. Consiliul Naţional al PNL ar urma să se reunească, la ora 12,00, la Palatul Parlamentului.

Mai multe filiale ale PNL au solicitat, în ultimele zile, convocarea unui congres extraordinar pentru înlocuirea lui Florin Cîţu de la şefia partidului.

Tensiunile în partid s-au tot acumulat pe mai multe teme. Gestionarea fondurilor din programul Anghel Saligny, criticile aduse Guvernului Ciucă din care fac parte și, nu în ultimul rând, rezultatele slabe ale PNL în sondaje sunt motivele neoficiale de nemulțumiri, acumulate în doar 6 luni de când a câștigat conducerea partidului, prin înlăturarea lui Ludovic Orban.

Victoria în partid nu a adus mai multă stabilitate guvernului Cîțu, care a și fost demis la scurt timp după congres, printr-o moțiune de cenzură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite