Florin Cîțu, la Tema Zilei: Am vazut că se alocă niște sume din fondul de rezervă, cred că sunt unele cheltuieli care nu trebuie făcute acum, dar e decizia noului guvern

25 noiembrie 2021, 12:39

Florin Cîțu a spus că deficitul pentru luna noiembrie este de 5% și s-a arătat contrariat de estimarea de 7% de până la sfârșitul anului, a noului guvern, spunând că „să mai faci 2 puncte procentuale deficit în ultima lună este enorm”. „Deci poți să ai un deficit, dacă nu te arunci cu cheltuieli iresponsabile în ultima lună, ca să duci deficitul de la 5 la 7%”, a spus Cîțu. La finalul explicației despre creșterea economică unde a ajuns Guvernul Cîțu, fostul premier a arătat și de unde vin cele 2 puncte procentuale din deficit: „Am văzut că se alocă niște sume în fondul de rezervă, se mai alocă niște sume (…). Cred că sunt unele cheltuieli care nu trebuiesc făcute acum, dar e decizia noului guvern (…) Știu că se vor da mai mulți bani la subvenția pentru Metrorex și CFR Călători”.

(w620) Florin Cî

Iată explicațiile pentru locul în care lasă guvernarea pe mâna noului premier și ale noii puteri:

Florin Cîțu: „Creșterea economică estimată în acest moment este 8%, se estimează a fi la 7% pentru tot anul. La începutul anului, mulți dintre cei care sunt cu noi astăzi la guvernare spuneau că vom avea o criză economică, foamete, sărăcie, estimările erau că vom avea 4% creștere economică, ne spuneau că va fi recesiune, din contra, avem o creștere economică cea mai mare din UE. După 10 luni de zile, deficitul bugetar este la 4% pentru 2021, estimat la finalul anului era pentru 7%. Ținta noastră era să venim cu mult sub 7%. După 11 luni estimăm că va fi un deficit de 5%. Rectificarea bugetară n-ar trebui să aibă un deficit mai mare de 7%, n-are de ce. Veniturile la buget sunt mai mari cu 40 de miliarde față de anul trecut și cu 38 de miliarde față de 2019. În 2019 erau tot felul de taxe pe care noi le-am scos. Fără aceste taxe reușim în 2021 să avem venituri la buget mai mari cu 38 de miliarde. Mai mult, ca procent din PIB creștem de la 25,3 la 25,9% din PIB. Aici lăsăm economia, cu aceste resurse. Deci poți să ai un deficit, dacă nu te arunci cu cheltuieli iresponsabile în ultima lună, ca să duci deficitul de la 5 la 7%, ai putea să ai o performanță economică foarte bună. Și această performanță a fost luată în calcul de agențiile de rating care au crescut perspectiva de la negativ la stabil pentru economia României, în plină criză economică globală. (…) Noi estimăm acum, în noiembrie, un deficit de 5%, deci să mai faci 2 puncte procentuale deficit în ultima lună este enorm. Am văzut rectificarea bugetară, menținem deficitul peste 7%, am văzut că se alocă niște sume în fondul de rezervă, se mai alocă niște sume … nu am văzut în detaliu, doar ce a fost prezentat. Cred că sunt unele cheltuieli care nu trebuiesc făcute acum, dar e decizia noului guvern. Proiectul de rectificare nu a fost făcut de noi, noi am lăsat parametrii, dar acest proiect cu 7,13% a fost făcut de noul ministru de Finanțe. Știu că se vor da mai mulți bani la subvenția pentru Metrorex și CFR Călători, deși acolo am spus de la începutul anului că fără o reformă nu mai dau bani. (…) am ținut sub control aceste cheltuieli și la rectificarea din vară, văd că acum se duc câteva sute de milioane și către Metrorex și către CFR Călători”.

Alte declarații de-ale președintelui PNL:

Despre pierderea puterii de cumpărare a românilor: „Aceste lucruri se întâmpla în economie. În 2020, riscul pt români era să își piardă locul de muncă. Acum este o altă provocare, alt șoc, au crescut prețurile. Care sunt măsurile care vin să compenseze acest șoc: cele mai bune sunt cele care ajută la crearea locurilor de muncă și să crească salariile. Sunt sigur că Guvernul va caută soluții pentru a reduce acest cost pentru cetățeni. Trebuie curaj, trebuie viziune (…) Problema creșterii prețurilor la energie sau a costurilor de producție este o problemă pe termen lung, care nu poate să fie rezolvată decât prin investiții”.

Despre insuccesul campaniei de vaccinare: „Sunt mai multe etape: la început n-am avut vaccinul, după aceea cred că am fost victimele propriului succes: când am zis că se poate vaccina oricine cu buletinul, s-a redus vaccinarea. (…) Veți vedea, și după valul 4, când natural va trece și valul 4, lumea se va relaxa și nu se mai vaccina”.

Despre desființarea Secției Speciale: „Noi, în guvern, am desființat Secția Specială. Și am dus lucrurile în Parlamentul României. Acolo lucrurile s-au dezechilibrat”.

Despre PNRR: „Am folosit PNRR pentru a mă asigura că oricine va veni la guvernare trebuie să facă aceste reforme. Sunt legate de 107 investiții majore. (…) Nu se poate renegocierea PNRR-ului”.

Despre compromisul alianței cu PSD: „S-a ajuns aici pentru că am încercat și alte variante. A fost complicat, nici eu nu sunt fericit unde suntem azi, este un compormis. Suntem astăzi aici pentru că era nevoie de un guvern stabil pentru România în această perioadă. Eu am înțeles acest lucru”.

Despre nemulțumirea legată de configurația noului Guvern: „Un premier fara Ministerul Finanțelor este un premier care o să aibă o viață grea. Era important ca premierul să aibă Ministerul Finanțelor. Aici este dezamăgirea legată de configurația guvernului.

Despre poziția sa în PNL și eventuale amenințări: „Nu (n.r., dacă își simte poziția amenințată în partid). Eu înțeleg toate mesajele și toate luptele, dar eu cred că toți liberalii, până la urmă, vor binele PNL. Și că soluția de prosperitate pentru România este soluția liberală. Există un singur partid de dreapta în România: PNL. USR n-a fost niciodată de dreapta, PSD nu vrea să fie, noi am fost singurii”.

Despre un regret: „Poate viteza cu care am vrut eu să fac reforma a fost mult prea mare pentru cei din jurul meu. Aici trebuie ajustate lucrurile”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite