Florin Cîțu: În ședința de coaliție de luni toți președinții de partid au fost de acord cu atribuția constituțională a premierului de a numi sau revoca miniștrii. Coaliția funcționează

Premierul Florin Cîţu a vorbit despre actele normative adoptate în ședința de guvern de astăzi, insistând pe ideea că "această coaliție funcționează" și că "guvernarea continuă". El a refuzat în mod repetat să răspundă la întrebările legate de demisia pe care i-o cere USR-PLUS. Miniștrii USR-PLUS au participat la ședința de joi a Guvernului

15 Aprilie 2021, 13:22 (actualizat 15 Aprilie 2021, 18:42) Știrile TVR |
Premierul Florin Cîțu, declarații după ședința de guvern
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Premierul Florin Cîțu, declarații:

 


- au fost aprobate câteva acte normative importante.

- vreau să demontez o informație falsă. Memorandumul propus și aprobat de Ministerul Muncii nu propune nicio reducere de venituri în sectorul bugetar. Nu se propune nicio scădere de venituri în sectorul public.

- alte acte normative: era nevoie de o OUG pt planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, este un plan aprobat de Comisia Europeană, pentru cumpărarea certificatelor verzi, am găsit și un mecanism de finanțare.

- era nevoie să aprobăm și Memorandumul care stă la baza semnării celui de-al patrulea formular de vaccin împotriva COVID-19, produs de BioNTech/Pfizer, pentru o cantitate de 4,2 milioane de doze opționale. Prin acest memorandum, 300.000 de doze vin mai repede în România, în trimestrul al II-lea.

- modificări la Legea 55, proiectul care merge în Parlamentul României, este vorba de acea prevedere prin care operatorii economici care nu respectă legislația în vigoare pot să fie închiși. Pe o perioadă scurtă, la început, și după aceea pe o perioadă mai lungă. Este nevoie de efortul tuturor în această perioadă.

- astăzi am avut întâlniri online cu toți directorii de DSP - m-au asigurat și am avut discuția despre terapia intensivă, despre numărul de paturi și am spus că ținta pe termen scurt era de 1.600 de paturi, în următoarele săptămâni este nevoie de un efort suplimentar, sunt alături de toate DSP-urile din România, i-am îndemnat să caute, să vorbească în spitale, să vadă unde putem să găsim spații, câteva soluții au fost prezentate astăzi. Dar e nevoie de un efort comun. Noi accelerăm, pe de o parte, campania de vaccinare, dar este nevoie ca resursele din sistemul sanitar să fie folosite optim.

- vin de la întâlnirea cu directorii de spitale COVID, cărora le-am mulțumit pentru efortul pe care îl fac de un an de zile. I-am ascultat, i-am asigurat că le punem la dispoziție resursele necesare, că sumele pe care le-am plătit deja, de 240 de milioane, pentru achiziții suplimentare,dacă este nevoie, venim cu alte sume. Am vrut să aflu care le sunt problemele. Am aflat că sunt și concursuri unde nu se prezintă medici, pe de altă parte am aflat că sunt medici care ies din școală și nu sunt încă în concurs. Se pot face concursuri pentru medici în spitale.

 

Întrebări și răspunsuri:

- (n.r., întrebare: USR-PLUS spune că l-ați pus pe Dan Barna, în discuție, în fața faptului împlinit la revocarea lui Vlad Voiculescu, că trimiseserăți deja revocarea la președinte. De ce ați ales această cale?) Mă surprinde puțin abordarea. În ședința de coaliție de luni a fost foarte clar: s-au discutat atribuțiile constituționale ale premierului - de a evalua și propune, atunci când decide revocarea, înlocuirea unui ministru. Nu am făcut decât să-mi exercit atribuțiile constituționale și în acea ședință, toți președinții de partid au fost de acord că acestea sunt atribuțiile premierului și nu vor contesta niciodată sau nu vor pune sub semnul întrebării atribuțiile constituționale ale premierului. Aceasta a fost concluzia de luni, așa am plecat în acea zi.

- (despre măsurile pe care le ia în criză): până duminică există toate premisele să ajungem la această țintă de 1.600 de paturi. Și după aceea o să-mi fac planuri pentru a merge spre 1.800. Este o luptă pe care o ducem în fiecare zi, înțeleg că se rezolvă și problema personalului cu aceste concursuri. Vom monitoriza situația, vom merge și la ședințele CNCCI (Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției) și voi susține toate eforturile acestui sistem.

- (la ședința de guvern v-a transmis Dan Barna același mesaj, și dacă da, ce i-ați transmis d-voastră?) În ședința de guvern le-am mulțumit colegilor mei că au găsit tăria să treacă peste decizia luată ieri și că au înțeles că este mult mai important să venim să rezolvăm probleme importante pentru România. A fost mesajul meu pentru colegii mei și le mulțumesc din nou. Au făcut un pas important în a debloca situația.

- (ați avut vreo discuție cu președintele Klaus Iohannis?) Discut foarte des cu președintele Klaus Iohannis, discuțiile dintre președintele Iohannis și mine sunt discuțiile noastre. (Luați în calcul demisia, dacă cei de la USR își retrag sprijinul politic?) O întrebare, vă mulțumesc.

- (Luați în calcul să vă dați demisia sau vă temeți de o eventuală moțiune de cenzură care ar putea fi votată și de USR?) Guvernarea continuă, vin de la ședința de guv, în care am adoptat acte normative foarte importante, la care au participat toți membrii cabinetului sau și-au trimis secretarii de stat. Facem în continuare lucruri importante pentru români. Astăzi au fost aprobate acte importante pentru toți românii. Avem de guvernat o situație dificilă și o campanie de vaccinare de succes. Locul 4 în Uniunea Europeană! Trebuie să ne mândrim cu acest lucru. Asta înseamnă că putem să ieșim mai repede din această perioadă și să ajungem într-o  perioadă de normalitate. Toți membrii Guvernului susțin campania de vaccinare și nu cred să existe un membru al Guvernului care să spună ceva negativ despre campania de vaccinare. (Întrebarea a fost dacă luați în calcul că vă dați demisia ... ) Mulțumesc!

- (Ați agreat cu dl Barna un termen până la care USR-PLUS să desemneze un nou ministru al Sănătății și cum se va debloca situația?) Eu v-am anunțat aseară că în propunerea făcută domnului președinte, de a preda interimatul domnului vicepremier Dan Barna. În urma refuzului acestuia de a-și asuma responsabilitatea Ministerului Sănătății, ne-am asumat această responsabilitate, tocmai pentru că trecem printr-o perioadă dificilă, MS este un minister foarte important în această perioadă. Vom continua să administrăm Sănătatea, MS, responsabil, așa cum am făcut-o și până acum, și mă voi implica la fel de mult ca și până acum, poate puțin mai mult, pentru că trebuie să fiu atent și la ce semnez, de data aceasta.

- (Vă veți delega atribuțiile de ministru al Sănătății către dl secretar Andrei Baciu sau ce atribuții va avea?) Am delegat majoritatea atribuțiilor către dl secretar de stat Andrei Baciu. A fost prezent la ședința de guvern, pentru că i-am delegat aceste atribuții.

- (Cum a arătat ziua d-voastră de lucru ca ministru al Sănătății?) Am început cu o ședință de lucru cu directorii DSP, am avut după aceea o ședință de guvern și acum o ședință cu directorii de spitale COVID. Și azi dimineață am mai semnat câteva acte.

- (De ce nu ați avut o ședință a Coaliției mai devreme?) Președinții PNL și UDMR au explicat de ce: De obicei, ședințele Coaliției sunt lunea, rămân lunea. Nu văd alt motiv în acest moment. (A existat altă convocare de la președintele Iohannis?) Doar o întrebare, mulțumesc.

- (Au existat tensiuni cu miniștrii USR-PLUS, în timpul ședinței de guvern?): Nu. Și nu există niciodată, suntem acolo cu toții, pentru a aproba acte importante pentru români.

- (Ce garanții le dați partenerilor USR-PLUS că astfel de revocări nu se vor repeta și dacă veți reglementa, în Coaliție, astfel de situații?) N-am să comentez scenarii, nu putem să reglementăm mai mult decât reglementează Constituția.

- (Ca să fie păstrată Coaliția, cu Ludovic Orban premier ați fi de acord?) Eu văd că Coaliția funcționează, astăzi am avut o ședință de guvern, toți membrii Guvernului au adoptat acte normative importante pentru toți românii.

- (Sunt puțini pe listele de așteptare ... ) Pe mine mă bucură, asta înseamnă că avem și doze. Ieri s-au vaccinat 80.000 de persoane. A crescut d ela 60.000 la 80.000 și e normal ca să scadă persoanele de pe lista de așteptare. Asta încercăm să facem: să avem doze, să ne vaccinăm și să nu mai fie coadă. Până acum aveam liste de așteptare cu oameni care așteptau câte 2-3 săptămâni, o lună și erau descurajați să se înscrie. Acum avem doze, am ajuns la 80.000 de persoane vaccinate, dar capacitatea, este adevărat, este de 115.000, iar din 20 vom ajunge la 120.000 de persoane vaccinate, capacitate! De aceea îi încurajez pe toți românii să meargă să se vaccineze - este singura soluție de a depăși această perioadă, pentru a reveni la normalitate.

- (De ce era nevoie de o asemenea discuție, în cadrul Coaliției, plus că ordinul a apărut abia marți seara?. Ați anulat acel ordin ieri?) Primul lucru pe care l-am semnat aseară a fost acel act. Putem să discutăm despre acel ordin, dacă trebuie sau nu să avem acele criterii. Problema este următoarea: acel ordin a fost publicat fără să treacă prin CNSU. Toate criteriile trebuie să treacă prin CNSU, iar în CNSU preşedinte este premierul României. Nu a trecut prin CNSU, deci nu putea să fie publicat acel ordin. Noi am mai publicat modificări ale formulei, au fost introduse focarele, am schimbat criteriile, de la 4 la mie, de la 7,5 la mie. Toate acestea au trecut prin CNSU. Era nevoie şi de acest ordin să treacă prin CNSU. Aceasta este problema.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

În ședința de guvern de astăzi vom aproba următoarele acte normative care nu suportă amânare:

1. Hotărâre de guvern: alocațiile de hrană pentru pacienții din spitale cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72% și am reglementat modalitatea de majorare a alocațiilor de hrană la solicitarea conducătorului unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat.

2. Ordonanță de Urgență care prevede că personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare să poată încheia contracte de prestări servicii că persoane fizice. Aceste acte vor fi considerate vechime în muncă și stagii de cotizare. Clarificăm situația statutului rezidenților care lucrează în aceste centre de vaccinare.

3. Memorandum prin care Ministerul Sănătății încheie o nouă comandă pentru achiziționarea a 4.260.269 de doze opționale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer.

4. Hotărâre de Guvern, ajutorul umanitar, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, din rezerva Ministerului Sănătății și care constă în acordarea a 132.000 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca.

5. Ordonanță de Urgență pentru programul de restructurare al CEO.

6. PROIECT DE LEGE privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G

7. MEMORANDUM cu tema: Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrul legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI