Florin Cîțu: Am aprobat rectificarea bugetară pe anul 2021, prima rectificare bugetară pentru acest an. Despre demisiile din guvern și interimari: Încă analizez situația politică în care ne aflăm

"Am aprobat rectificarea bugetară pe anul 2021, prima rectificare bugetară pentru acest an", a anunțat premierul Florin Cîțu marți după-amiază.  Sănătatea, Dezvoltarea, Investițiile și Transporturile primesc cele mai mari sume la rectificare. "Dați-mi voie să analizez întâi situația și după aceea o să vin cu un răspuns. Când am un răspuns, o să vin, dar în momentul ăsta încă analizez situația politică în care ne aflăm", a răspuns premierul întrebării adresate de Luiza Gireadă, jurnalist TVR, despre demisiile miniștrilor USR-PLUS.

07 Septembrie 2021, 13:59 (actualizat 07 Septembrie 2021, 18:07) Știrile TVR |
Rectificarea bugetară a fost aprobată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

La bază rectificării bugetare stă o reevaluare a produsului intern brut, în lumina informațiilor referitoare la creșterea economică.

"Se schimbă estimarea de creștere reală pe care am avut-o la începutul anului - acum mergem pe o estimare de 7% față de o estimare inițială de 4,3%. Deficitul bugetului general consolidat în sumă absolută crește de la 80 de miliarde la 83,8 miliarde, și aceasta reprezintă un deficit bugetar de  7,13% din PIB ca procent. Ne permitem o scădere micuță față de deficitul bugetar inițial, pentru că avem un PIB nominal mai mare", a explicat Florin Cîțu.

Veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 15,5 miliarde de lei, din care 13,4 sunt venituri din economia internă și 2,1 miliarde din fonduri europene.

"Dați-mi voie să analizez întâi situația și după acea o să vin cu un răspuns. Când am un răspuns, o să vin, dar în momentul ăsta încă analizez situația politică în care ne aflăm", a răspuns premierul întrebării adresate de Luiza Gireadă, jurnalist TVR, referitor la demisiile miniștrilor USR-PLUS.

El a subliniat că încă nu a văzut documentele depuse de miniștrii demisionari.

"Mizez pe o guvernare de dreapta în România", a subliniat însă premierul Florin Cîțu.

Întrebat ce se poate schimba după întâlnirea de la Palatul Cotroceni dintre Klaus Iohannis și Dan Barna, Florin Cîțu a răspuns: "În continuare avem aceleași obiective - eu cred că avem aceleași obiective cu care am pornit la drum acum 8 luni de zile. Sunt diferite de obiectivele celor de la AUR sau celor de la PSD, asta este clar, dar, în fine, eu cred că aceste obiective rămân și în jurul acestor obiective putem să construim în continuare. (...) Este posibil, bineînțeles (retragerea demisiilor n.r.)".

De la ora 14.00, s-a desfășurat la Palatul Victoria prima ședință de guvern la care au luat parte doar miniștrii PNL și UDMR, în condițiile în care miniștrii USR PLUS și-au prezentat demisiile în bloc.

Potrivit procedurilor, premierul trebuie să ia act de demisiile miniștrilor și să numească interimari. Acest lucru se poate întâmpla, potrivit Codului administrativ, în termen de 15 zile.

Deja se vehiculează numele miniștrilor care vor prelua portofoliile lăsate libere. Ministerul Fondurilor Europene ar urma să fie preluat chiar de premier, Ministerul Sănătății fie de ministrul Muncii, Raluca Turcan, fie de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

La Transporturi ar urma să vină Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanțelor. Portofoliul de la Digitalizare ar urma să fie preluat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, iar cel al Economiei de Virgil Popescu, ministru al Energiei și fost deținător al portofoliului care includea atât economia, cât și energia.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI