Florile, cadoul naturii pentru oameni. Aflați semnificația lor

Sunt foarte puțini oameni pe lumea asta care nu iubesc florile. Omul are nevoie de frumusețe și de artă în jurul lui, așadar, fără flori n-ar exista picturi celebre, fotografii senzaționale, ori cadoul perfect pentru omul pe care îl iubești.

29 Aprilie 2020, 11:09 (actualizat 29 Aprilie 2020, 11:24) Știrile TVR |
Florile, cadoul naturii pentru oameni

Flori găsești pe câmpuri, prin curți, prin florărie, și oriunde s-ar află, acestea reușesc să insufle bucurie și armonie. O lume fără flori nu numai că nu ar putea să existe efectiv, pentru că ciclul vieții în natură ar fi perturbat, însă nici din punct de vedere ideologic, lucrurile nu ar fi tocmai perfecte.

Florile, simbolul aprecierii și al dragostei

V-ați gândit vreodată de ce noi, oamenii, alegem, ca atunci când e ziua cuiva, spre exemplu, să dăm fuga în prima florărie și să îi cumpărăm de acolo cel mai frumos buchet de flori? De ce nu dăruim, spre exemplu, pietre ori crenguțe de copac, sau săculeți plin cu pământ? Pentru că niciunul dintre aceste elemente, naturale și ele, de altfel, nu posedă frumusețea necesară pentru a fi obiectul unui dar. Ce poate fi mai frumos decât o floare înmiresmată, dăruită cu dragoste? O explozie de culori într-un singur buchet de flori, menit să aducă celui ce îl primește, zâmbete și bucurie nemărginită.

Motivele pentru care dăruim și primim flori pot fi dintre cele mai diverse. Fie că iubim nespus pe cineva, ori poate apreciem o anumită persoană, sau din simplă recunoștință, dăruim flori.

Ce spune istoria despre obiceiul existenței florilor în viața omului

Poate că în Antichitate nu exista o florărie de unde să îți poți cumpăra flori, ca în zilele noastre, ele fiind culese direct din natură, ori din grădinile celor pasionați de această activitate cu veleități de artă, însă chiar și așa, importanța florilor era una extrem de mare.

Spre exemplu, China era, pe timpuri, una dintre capitalele neoficiale ale florilor. Palatele nobililor chinezi erau împodobite cu tot felul de soiuri de flori, care mai de care mai colorate, mai frumos mirositoare și mai ochioase, chinezii având o mare afinitate pentru acest decor ce folosește metode naturale. Același număr impresionant de flori se găsea și în parcurile lor, împodobite de asemenea cu cele mai frumoase specii de plante și flori.

Vă mai amintiți de una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, grădinile suspendate ale Semiramidei, din Babilon? Ei, bine, iată cel mai bun exemplu al faptului că florile, în acea perioada, erau deosebit de importante pentru locuitorii acelor regiuni și ale acelor timpuri. Păcat că omul nou, modern, nu s-a gândit să reconstruiască această minune în zilele noastre, nu?

Grecii foloseau florile pe post de ofrande oferite zeilor

În cazul grecilor din Grecia Antică, lucrurile stăteau puțin diferit. Bineînțeles că și aceștia apreciau existența florilor și își ornau casele și grădinile cu frumoasele exemplare, însă, în plus față de celelalte popoare, ei aveau o întrebuințare suplimentară pentru iubitele flori. Tocmai pentru că le iubeau și le apreciau atât de mult, le foloseau pe post de ofrande oferite zeilor. Ce ar fi putut fi mai frumos decât un aranjament floral oferit zeităților pe care se știe cât de mult le stimau. În acea perioada, religia era deosebit de importantă pentru aceștia, așadar, nu orice ofrandă era acceptată, însă florile, având un statut special, reprezentau mereu o alegere potrivită pentru a fi dăruite lui Zeus și celorlalți zei mai mici sau mai mari. Competițiile sportive, și ele importante, de asemenea pentru greci, erau încununtate cu flori.

În cazul românilor, laurii reprezentau victoria militară,  cunune fiind așezate pe capetele eroilor. De asemenea aceștia își recompensau artiștii tot cu lauri și în cluburile de poezie ale vremurilor. Românii, asemenea grecilor, erau mari iubitori de poezie, la fel cum erau de flori.  Ei iubeau în general toate soiurile de flori existente pe suprafața Imperiului Roman, care, din câte știm din istorie, era la vremea respectivă, destul de cuprinzător, însumând o bună parte din Europa de astăzi. La fel de iubite în grădinile și casele locuitorilor Romei era trandafirii, crinii, gălbenelele și lalelele.

De menționat că toate acestea își găseau locul și în medicină, din ele fiind preparate o sumedenie de alifii și de esențe menite să vindece diferite afecțiuni, însă și în industria cosmetică a vremurilor.

Exact ca în cazul celorlalte popoare din Antichitate, și în cazul românilor se aplică noțiunea potrivit căreia florile erau asociate cu bogăția. Chiar dacă și cei din clasa de mijloc, ori cea de jos, se bucurau de frumusețea florilor în egală măsură, acestea erau rezervate îndeosebi celor înstăriți, care își ornau casele cu ghirlande agățate de tavan, iar la petrecerile cele vestite romane, obișnuiau să împrăștie petale de trandafiri pe jos, pentru a sublinia faptul că cei participanți la petreceri sunt binecuvântați de zei.

 

sursa/agerpres.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 33°C
IASI 27°C 29°C
CLUJ 24°C 28°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 27°C 29°C
BRASOV 25°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI