Florida după uraganul Irma: 65% dintre clădiri sunt avariate, 25% distruse

Uraganul Irma a trecut, dar evaluarea pagubelor abia acum începe - şi nu sunt doar case, clădiri şi maşini. Furtunile au devastat culturi - mai ales cele de portocali, principalul produs comercial al Floridei.

14 Septembrie 2017, 13:43 (actualizat 14 Septembrie 2017, 20:39) |

Opt oameni au murit la un azil de bătrâni - din cauză că instituţia a rămas zile în şir fără curent electric; autorităţile au început o anchetă şi opinia publică e scandalizată că niciunul dintre îngrijitori nu a sunat după ajutor.

„Oamenii sunt şocaţi că nimeni din staff nu şi-a dat seama că oameni în vârstă, slăbiţi, mor de căldură, la propriu - şi nu s-a sunat la urgenţă. Este de neiertat!”, a spus senatorul democrat de Florida, Bill Nelson.

Zece milioane de oameni sunt şi acum fără curent electric în statele Florida, Georgia, Carolina de Nord şi de Sud. În arhipelagul Florida Keys, chiar în sudul statului omonim, Bobby Ourada ştia de avertismentele de evacuare. Nu a plecat şi acum îi pare rău. Acesta e primul ajutor pe care îl primeşte.

„Am încercat să prind ceva aseară. N-am reuşit, slavă Domnului că am putut acum. Avem mare nevoie de ajutor aici, vă rugăm, veniţi să ne ajutaţi!”, este strigătul de ajutor al lui Bobby Ourada, rezident în Florida Keys.

Pe teren, echipe de intervenţie şi voluntari merg din casă în casă - caută supravieţuitori sau sinistraţi. Aproape că nu există clădire care să nu fi fost afectată de Irma. Agenţia Federală de urgenţe afirmă că un sfert din construcţiile din Florida Keys au fost distruse, peste 65 la sută avariate.

Pe continent, în statul Florida, apar efectele economice: jumătate din portocalele pe care le mănâncă americanii vin din Florida. Dar în câteva ore, toată recolta de anul acesta a fost distrusă de uragan. În condiţiile în care se anunţa printre cele mai bune din ultimii ani.

Dar oamenii nu disperă. Pe reţelele de socializare apar tot felul de imagini inedite - cum a fost o călugăriţă din zona Miami, care pentru că nu se putea trece pe şosea, a pus mâna pe drujbă şi a început să taie un copac căzut.

Margaret Ann spune că mai mulţi trecători i-au spus să aştepte poliţia, care fusese anunţată. Sora le-a răspuns însă că poliţia ar trebui să-i ajute mai întâi pe cei nevoiaşi - şi că oricum, strada ar trebui degajată cât mai repede.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI