Floarea Matei, mentorul mai multor generaţii timp de 40 de ani. Casa învățătoarei din Bozovici a fost transformată într-un muzeu etnografic

Povestea unei învăţătoare dintr-un sat de pe Valea Almăjului dovedeşte că omul sfinţeşte locul. Femeia care, timp de patru decenii, a învăţat sute de copii să scrie şi să citească, a iubit tradiţiile româneşti. A înfiinţat o fanfară şi a adunat nenumărate costume populare şi obiecte de artizanat. Nepoata ei, care a moştenit această comoară, a înfiinţat în casă un muzeu şi o pensiune.

29 Mai 2017, 14:54 (actualizat 29 Mai 2017, 16:03) |
Muzeul de acasă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Toată suflarea din satul Bozovici, de pe Valea Almăjului, ştie cine a fost Floarea Matei. Învăţătoare neobosită, cu dragoste de meserie şi de copii, ea a fost mentorul mai multor generaţii de localnici, timp de patru decenii, între 1927 și 1967. Iubitoare a tradiţiilor româneşti, doamna Floarea Matei a înfiinţat o fanfară sătească şi a adunat în casa sa nenumărate lucrări de artă populară.

Misiunea învăţătoarei a fost preluată acum de Florentina Cziple, nepoata Floarei Matei, care a transformat casa bătrânească într-o agropensiune cochetă. Parterul găzduieşte un mic muzeu cu costume populare ale mătușii, obiecte și fotografii vechi. Iar deasupra, a fost construit un etaj, cu patru camere pentru cazarea turiştilor.

În cei doi ani de când casa Floarei Matei este deschisă turiștilor, au poposit aici zeci de vizitatori din toată lumea.

Pe lânga pensiunea-muzeu, turiștii care ajung pe Valea Almăjului se pot bucura de peisajele superbe. Pot vizita spectaculoasa Cascadă Bigăr, Cheile Nerei sau Morile de apă de la Rudăria.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 12°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 15°C 12°C
CRAIOVA 16°C 16°C
BRASOV 10°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI