Flashmob în fața Palatului Cotroceni împotriva interzicerii referințelor la identitatea de gen

Mai multe organizații neguvernamentale au anunțat că organizează, joi, în fața Palatului Cotroceni un flashmob, prin care îi cer președintelui să nu promulge amendamentul care interzice referințele la identitatea de gen în școli.

18 Iunie 2020, 07:28 (actualizat 18 Iunie 2020, 07:57) |
Educație de gen / FOTO: feminism romania

Participanții la flashmobul intitulat „Opriți cenzura! Avem dreptul la educație liberă!” vor avea pancarte cu mesaje scrise de mână sau tipărite pe care le vor lăsa la intrarea în Palatul Cotroceni.

„Prin acest gest simbolic îi cerem Președintelui să întoarcă la Parlament această lege care contravine principiilor constituționale ale nediscriminării, cât și reglementărilor europene și multor convenții internaționale asumate de România - mai ales Convenția de la Istanbul, care joacă un rol esențial în combaterea violenței de gen. România este abia la începutul drumului pentru egalitate de gen și respectarea drepturilor femeilor și minorităților sexuale. Nu acceptăm niciun pas înapoi!”, se arată în anunțul organizatorilor, citat de Mediafax.

Potrivit acestora, proiectul de lege „inițiat de teologul Vasile Cristian Lungu, senator PMP, interzice predarea noțiunilor care explică că genul este o construcție socială, fiind diferit de sexul biologic cu care oamenii se nasc. Mai mult, în cazul persoanelor transgender, identitatea de gen nu este aceeași cu sexul atribuit la naștere”.

Organizatorii susțin că astfel de legi încalcă dreptul tinerilor la educație.

„Ne opunem categoric prevederilor acestei legi, care reprezintă un pericol pentru siguranța atâtor femei și persoane transgender, cât și pentru dreptul tinerilor la educație. Într-o Românie homofobă, transfobă, sexistă, în care viețile fetelor și femeilor sunt constant puse în pericol, în care violența și abuzul sunt normalizate și cultivate, în care agresiunea e parte din istoria socială, ne revoltă asemenea legi prin care educația de gen este brutal anulată. Asemenea legi distrug cadre educaționale și anulează orice gândire critică”, mai spun organizatorii.

Flashmobul este programat joi, la ora 18.00, în fața Palatului Cotroceni.

Articolul 7 din Legea Educației, modificat în urma votului din Senat, prevede că în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI