Fizician, despre lansarea capsulei Orion spre Lună: Fereastra de zbor este de ouă ore, deci dacă NASA nu lansează până la 17.33, se va amâna pentru o zi ulterioară

29 august 2022, 10:24

Ne aflăm în ceea ce se numește numărătoarea inversă, adică echipele de ingineri sunt la fața locului și monitorizează pregătirea vehiculului pentru zbor. Iar pregătirea vehiculului pentru zbor  înseamnă în primul rând încărcarea lui cu combustibil. În această dimineață, ora României, a avut loc o întârziere la încărcarea cu combustibil pentru că, în zona unde se află racheta aveau loc descărcări electrice și asta nu vrem să se întâmple atunci când se alimentează cu hidrogen și cu oxigen racheta. A fost o întîrziere de aproximativ o oră, NASA este încrezătoare că va putea să recupereze această întârziere și ora lansării rămâne 15.33 ora României. Însă nu estre exclus să mai apară și alte probleme tehnice. Chiar acum câteva minute a fost o problemă tehnică legată de o valvă din sistemul de alimentare cu hidrogen. Aceste lucruri mai pot apărea și nu va fi nimeni surprins dacă lansarea se va amâna cu câteva minute, zeci de minute. Fereastra de zbor este de ouă ore, deci dacă NASA nu lansează până la 17.33 se va amâna pentru o zi ulterioară. Problema este că în următoarele zile condițiile meteo se vor degrada și sunt șanse ca lansarea ulterior să fie amânată din motive meteorologice„, a explicat fizicianul.

Este o misiune fără echipaj, de obicei, NASA nu lansează vehicule noi cu echipaj la bord – a făcut o singură excepție, în 1981, când a lansat naveta spațală, mai spune Tănăsăilă.

Rezervoarele rachetei  au fost umplute în noaptea de duminică spre luni cu mai mult de trei milioane de litri de carburant – de hidrogen şi oxigen lichide.

La două minute după decolare, propulsoarele vor cădea în Atlantic. După opt minute, etajul principal se va detaşa la rândul său. Apoi, după o oră şi jumătate, capsula va fi propulsată din etajul superior către Lună având nevoie de mai multe zile pentru a ajunge.

Între 100.000 şi 200.000 de persoane sunt aşteptate să asiste la spectacol, între care şi vice-preşedintele SUA Kamala Harris.

În afară de vreme, problemele tehnice ar putea duce la amânarea decolării până în ultimul moment, au avertizat oficialii NASA, care insistă că este vorba despre un zbor de probă.

Următoarea dată de decolare posibilă este 2 septembrie.

Obiectivul principal al misiunii este de a testa scutul termic al capsulei, care va reintra în atmosfera terestră cu aproape 40.000 km/h şi o temperatură la jumătate mai caldă decât suprafaţa Soarelui

În loc de astronauţi, la bord vor fi manechine, echipate cu senzori care înregistrează vibraţiile şi nivelul radiaţiilor. Microsateliţii vor fi de asemenea dislocaţi pentru a studia Luna sau chiar un asteroid.

Camerele de la bord vor face posibilă urmărirea acestei călătorii de 42 de zile în total.

Capsula va ajunge până la 64.000 km în spatele Lunii, adică mai departe decât orice altă navă spaţială locuibilă de până acum.

Un eşec complet al misiunii ar fi devastator pentru o rachetă cu un buget uriaş (4,1 miliarde de dolari pe lansare, conform unui audit public) şi cu câţiva ani întârziere (comandată în 2010 de Congresul american pentru o dată iniţială de decolare în 2017).

După această primă misiune, Artemis 2 va transporta astronauţi pe Lună în 2024, fără să aterizeze acolo. O onoare rezervată însă echipajului Artemis 3, cel mai devreme în 2025. NASA vrea apoi să lanseze o misiune pe an.

Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.

CITEȘTE ȘI: Zbor-test în misiunea de reîntoarcere a omului pe Lună: NASA lansează racheta care transportă capsula Orion

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite