Fitch consideră „probabilă” intrarea Venezuelei în incapacitate de plată

Fitch consideră
Fitch consideră
31 august 2017, 10:10

„Retrogradarea Venezuelei reflectă opinia Fitch că un default este probabil, având în vedere noua reducere a opțiunilor de finanțare ale Guvernului Venezuelei după impunerea de noi sancțiuni de către Guvernul SUA la data de 25 august”, estimează agenția de evaluare financiară.

Președintele american Donald Trump a impus vineri noi sancțiuni Venezuelei în ideea de ai restrânge accesul la capitalul străin, de care Venezuela are nevoie pentru a evita o intrare în incapacitate de plată. Ordinul semnat de Trump interzice orice tranzacție cu instrumente financiare (acțiuni, obligațiuni) emise de guvernul de la Caracas sau de compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA.

„Sancțiunile americane vor agrava și mai mult lichiditatea slabă a țării”, apreciază Fitch.

În pofida prăbușirii economiei sale ca urmare a prețului petrolului, principala avuție națională, și a crizei politice pe care o traversează, până în prezent Venezuela a reușit să își ramburseze datoriile. „Cu toate acestea, reducerea rezervelor internaționale, în contextul acestor sancțiuni, va fi o probă dificilă pentru capacitatea și voința de plată a Guvernului”, avertizează Fitch.

Potrivit agenției de evaluare, rezervele valutare ale Venezuelei s-au diminuat cu 1,2 miliarde dolari de la începutul anului și în prezent se situează la 9,8 miliarde de dolari. Aceasta în condițiile în care în lunile octombrie și noiembrie Venezuela și compania PDVSA au de rambursat datorii în valoare de 3,8 miliarde de dolari.

În luna iulie a acestui an, o altă mare agenție de evaluare, SP Global Ratings, a atras și ea atenția asupra riscului intrării în incapacitate de plată a Venezuelei din cauza deteriorării condițiilor economice.

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite