Fiscul va face controale pentru a-i depista pe cei care își închiriază locuințele fără să declare veniturile. Verificări pe litoral

22 iunie 2017, 22:50

Staţiunea Mamaia. Suntem în plin sezon estival. Încă de la primele ore ale dimineţii, localnicii negociază cu turiştii tarifele de cazare.

În România, mii de persoane trăiesc din închirierea locuinţelor cu ziua, în scop turistic. Cum preţurile sunt mai mici ca la hotel, clienţii nu lipsesc.

Câştigurile din chiriile de ocazie sunt estimate la sute de mii de euro pe an. Însă cei mai mulţi proprietari nu le declară.

Din 2012, românii care îşi închiriază locuinţele în scop turistic sunt obligaţi să plătească impozitul pe venit de 16% şi contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5%.

Ca să reducă evaziunea fiscală din acest sector, Fiscul va face mai multe controale. În plus, le dă românilor două variante de a-şi plăti impozitele.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: În prima varianta va trebui să depuneţi o declaraţie cu venitul estimat pentru care veţi plăti impozit. La începutul anului următor veţi depune o nouă declaraţie cu venitul realizat, iar ANAF va face regularizarea. În a doua variantă vă puteţi plăti dările în funcţie de o normă de venit stabilită de stat, care variază de la 6.500 de lei în extrasezon până la 15.000 de lei în sezon.

În sezonul estival sunt aşteptaţi pe litoral peste un milion de turişti, însă autorităţile nu ştiu exact câţi dintre ei plătesc cazarea la negru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite