First Contact, prima aplicație din România care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19

26 noiembrie 2020, 11:29

Aplicația First Contact îi va avertiza rapid pe cei care au intrat în contact cu o persoană infectată cu Coronavirus, păstrându-se anonimatul tuturor celor implicați: atât cei care avertizează (cei infectați), cât și cei care sunt avertizați că au fost expuși contaminării (contacții celor infectați).

„Nu poți combate o pandemie de secol 21 folosind doar metode de secol 19. Trebuie să aruncăm și noile tehnologii în această luptă pe viață și pe moarte – așa cum au făcut deja majoritatea țărilor UE (și nu numai)”, au spus dezvoltatorii aplicației.

În prezent, doar cinci țări din Uniunea Europeană nu beneficiază de o astfel de aplicație. Utilizarea ei este simplă: odată ce este instalată, va avertiza utilizatorul dacă a intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19. De asemenea, fiecare utilizator poate semnala dacă este infectat. Momentan, aplicația poate fi descărcată doar de către utilizatorii de Android.

Aplicația First Contact folosește tehnologia Bluetooth (Low Energy), o soluție care te asigură că nimeni, inclusiv autorități sau administratorii sistemului, nu pot afla cine ești, cu cine te-ai întâlnit, dacă ești infectat sau contact al unui infectat, fiindcă nimeni nu are acces la datele din telefonul tău.

Această soluție descentralizată, bazată pe Bluetooth și cu identificatori temporari este general recunoscută (inclusiv în Recomandările Comisiei Europene) ca fiind cea mai indicată pentru a asigura utilizatorii că nu se pot produce intruziuni în viața lor privată – ea fiind adoptată în 16 din cele 21 de țări UE în care s-au dezvoltat astfel de aplicații (incluzând aici și România). Excepțiile sunt Franța, Ungaria și Cehia, care folosesc o soluție Bluetooth, dar centralizată (cu prelucrarea datelor pe un server central), Bulgaria și Cipru, care au adoptat o soluție bazată pe localizare.

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, Institutul Matei Balș din Capitală: O astfel de aplicație este o idee bună pentru că reprezintă un ajutor în plus. Dacă am reuși ca aplicația să ducă la un procent de peste 70 la sută în mod clar ar fi un ajutor real, dar și dacă e mai mic tot este ceva în plus în situația dată când vorbim de transmitere accelerată”.

Spre deosebire de alte soluții Bluetooth (propuse și în România), în cazul First Contact nu este posibilă localizarea sau urmărirea utilizatorului (fie el și anonim) nici măcar pe baza semnalului Bluetooth, întrucât cheia de identificare a telefonului se schimbă frecvent.

Aplicația a fost testată riguros și pe scară mare, timp de mai multe luni, cu ajutorul a peste 600 de voluntari care au participat la programul de testare Beta, fără ca vreunul dintre aceștia să raporteze vreo problemă legată de securitatea datelor.

Liviu Arsene, expert în Securitate cibernetică: “Datele individului sunt salvate local pe telefon și nu pe un server al unei companii sau insituții de stat, iar fiecarui utilizator îi este asociat un identificator unic și anonim. Asta înseamnă că cei care folosesc aplicația nu sunt identificați după nume și prenume”.

Proiectul a fost inițiat și realizat de ONG-ul Noi, Cetățenii împreună cu câțiva voluntari, specialiști în domeniul IT, și s-a derulat pe parcursul a 8 luni de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă