Firmele care colectează fier vechi nu mai pot accepta metale provenite din arderea deșeurilor, potrivit unui proiect de lege. Scopul: scăderea furturilor de materiale feroase și a poluării

5 mai 2022, 17:44

Diminuarea poluării și stoparea furturilor de metale de pe domeniul public sunt principalele ținte ale proiectului de lege adoptat în Camera Deputaților. Firmele de fier vechi n-ar mai putea astfel să primească de la diverse persoane metale care provin din obiecte arse.

DRAGOȘ POPESCU, deputat USR, inițiatorul proiectului legislativ: Am propus, practic, amendarea unei ordonanțe mai vechi, am adăugat partea asta cu metalele care prezintă urme de ardere sau tratament chimic. O parte sunt arderile de cabluri care provin din tot felul de furturi, nu au acte de proveniență, o parte sunt arderile de anvelope, pentru a recupera sârmele.

Polițiștii, angajații de la Garda de Mediu și ANAF vor putea face controale.

OCTAVIAN BERCEANU, fost comisar general, Garda Națională de Mediu: Până acum nu a funcționat legea foarte bine, pentru că trebuia să declari pe proprie răspundere că acel deșeu provine din gospodărie. Ori nu avem cum să avem în gospodărie transformatoare de înaltă tensiune, șine de tren, sute de metri de cabluri de rețea.

Reprezentanții Organizației Patronale și Profesionale REMAT spun că modificarea legii este binevenită.

CORNEL BREZUICĂ, Organizaţia Patronală şi Profesională REMAT: Am susţinut trasabilitatea deşeurilor, realizarea unui sistem informatic cu privire la trasabilitatea electronică a deşeurilor, să se realizeze în timp real, să se vadă orice tranzacţie. Nu ne împotrivim acestor măsuri, pentru că înţelegem că poluarea trebuie diminuată şi legea trebuie respectată.

Potrivit unui studiu european, plasticul din electrocasnice și electronice devine, odată ars, de 4.000 de ori mai toxic decât fumul rezultat din arderea lemnului.

Potrivit datelor oficiale, din 2019 și până în prezent, în București și județul Ilfov au fost arse ilegal peste 870 de tone de deșeuri pentru obținerea metalelor feroase și neferoase.

În fiecare an, în România, peste 29 de mii de oameni mor prematur din cauze asociate poluării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă