Firme mici cu prețuri tot mai mari | Cei mai mulți patroni au anunțat deja că vor reduce sau amână investițiile. O treime pregătesc concedieri

15 februarie 2022, 17:25

Dan Barbu este antreprenor și liderul unei asociații de service-uri auto. Spune că facturile tot mai mari la utilități îl obligă să ia în calcul o majorare a tarifelor.

Dan Barbu, antreprenor, preşedinteele Patronatulului Operatorilor de Service Auto: „Este mai mult decât normal să creștem tarifele. Altfel este clar că nu avem cum rezista în piață. Dacă utilitățile au crescut de trei, patru, poate și de cinci ori în anumite situații, vă dați seama că (…) ne impactează foarte tare”.

Cheltuielile tot mai mari cu energia electrică și gazele naturale îi determină pe mulți manageri de firme mici și mijlocii să crească prețurile în perioada următoare, arată o analiză făcută de reprezentanții mediului de afaceri.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: „Peste 80% dintre repondenți au spus că vor scumpi produsele și serviciile cu un procent cuprins între 10% -30% sau poate chiar mai mult. De altfel, vedem deja aceste scumpiri la produsele de bază”.

Cei mai mulți patroni au anunțat deja că vor reduce sau amână investițiile. O treime pregătesc concedieri. Sunt și antreprenori care vor închide firmele dacă prețurile majorate nu vor fi suportate de clienți.

Sterică Fudulea, secretar general al Consiliului Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: „Oamenii ăștia vor fi nevoiți să crească în jur de 30%. Credeți că piața suportă o creștere de 30%? Nu. Vor fi nevoiți să închidă bussines-ul până când o să se repare sistemul respectiv”.

Prin noua schemă de sprijin care se aplică între 1 februarie și 31 martie, consumatorii non-casnici beneficiază de un preț plafonat al kilowatului la 1 leu la energie electrică și la 37 de bani, la gaze naturale. Reprezentații mediului de afaceri cer însă Guvernului să reglementeze piața pe întregul lanț energetic și să sprijine firmele mici să dezvolte propriile capacități de producție a energiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite