Firea: De săptămâna viitoare, meseria de lucrător cu copilul va fi în Catalogul ocupaţiilor

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a salutat, joi, lansarea în limba română a aplicaţiei mobile de educaţie parentală Bebbo, anunţând că meseria de lucrător cu copilul se va regăsi, de săptămâna viitoare, în Catalogul clasificării ocupaţiilor din România.

23 Martie 2023, 13:13 (actualizat 23 Martie 2023, 13:38) Știrile TVR |
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea

"Vom avea şi noi în România, în Catalogul profesiilor recunoscute şi acreditate oficial de statul român, meseria de lucrător cu copilul. Săptămâna viitoare va fi deja şi această meserie în catalogul clasificărilor (n.r. - Clasificarea ocupaţiilor din România), a fost un demers împreună cu Ministerul Muncii şi ne-au sprijinit foarte mult organizaţiile neguvernamentale tocmai pentru că este o necesitate (...). Un instrument digital gratuit precum Bebbo, realizat de specialiştii UNICEF, este util atât pentru părinţi, cât şi pentru cei care lucrează cu cei mici. Susţin orice instrument sau iniţiativă care vine în sprijinul părinţilor, dar şi a profesioniştilor din sistemul de protecţie a copilului", a precizat Firea la evenimentul găzduit de Senat, în calitate de organizator, alături de Reprezentanţa UNICEF în România şi Centrul Step by Step.

Ea a precizat că Guvernul va asigura, prin Ministerul Familiei, jumătate din cheltuiala cu copiii incluşi în Observatorul Naţional al Copilului.

"Noutatea este aceea că Guvernul va asigura, prin Ministerul Familiei, jumătate din cheltuiala cu aceşti copii incluşi în Observatorul Naţional al Copilului, şi jumătate autoritatea locală, deci cumva ridicăm şi presiunea de pe autoritatea locală şi o încurajăm să fie mai participativă", a transmis ministrul Familiei.

În opinia ei, cea mai importantă muncă în relaţia cu copiii din România este aceea de a preveni situaţiile de risc, cum ar fi abandonul.

"Cea mai importantă muncă în relaţia cu copiii din România este aceea de a preveni situaţiile de risc, de a fi abandonaţi, de exemplu, unii dintre ei de către familie la stat. Legea prevenirii separării copilului de familie a fost adoptată în Senat şi aşa cum am prevăzut în această lege (...) autorităţile locale şi colegiile din care fac parte medicul din comunitate, poliţistul de proximitate, profesorul, directorul de şcoală şi societatea civilă vor constata care sunt acei copii care ori au părinţii la muncă în străinătate şi sunt cu bunicii, care au îmbătrânit, nu mai au resurse financiare, acei copii nu mai au alimentaţia potrivită, rechizitele necesare pentru a merge la şcoală, îmbrăcăminte adecvată etc., toţi aceşti copii vor fi incluşi în ONC"
, a conchis Firea.

 

 

 

sursa Agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI