Fipronil, pesticidul aflat în centrul scandalului ouălor contaminate, este utilizat sub marca Regent. AFP a făcut o prezentare a produsului

Fipronil, un pesticid deja criticat pentru toxicitatea sa ce provoacă moartea albinelor, este acum în centrul unui scandal de contaminare a milioane de ouă. Cum acționează? Când poate fi folosit? Există riscuri pentru sănătatea umană? Agenția France Presse publică marți o prezentare detaliată a acestui produs.

11 August 2017, 11:25 (actualizat 11 August 2017, 11:30) |
Ouă contaminate

Dezvoltat de compania Rhône-Poulenc la sfârșitul anilor 1980, această substanță toxică este comercializată din 1993 și deținută în prezent de BASF, un gigant al industriei chimice.

Fipronil este prezent în multe produse de combatere a dăunătorilor pentru animale (spray-uri, pipete și zgarde împotriva puricilor și căpușelor pentru câini și pisici) și în produse de uz casnic împotriva infestărilor (cu termite, furnici, gândaci...). Acționează prin perturbarea transmiterii impulsurilor nervoase către celulele nervoase. Insectele afectate mor de hiperexcitare.

În agricultură, fipronil este utilizat în principal sub marca Regent, împotriva insectelor dăunătoare culturilor de porumb, floarea-soarelui sau cartofi, în special prin acoperirea semințelor. Acuzat că provoacă o supra-mortalitate a albinelor, această întrebuințare este interzisă în Franța din 2004, precum și în majoritatea țărilor europene. Rămâne autorizat în acest scop în Belgia și Olanda, ca și în multe alte țări din lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

Utilizarea ca insecticid este însă interzisă în Uniunea Europeană la animalele destinate consumului uman, cum sunt găinile și ouăle lor.

Organizația Mondială a Sănătății clasifică fipronilul printre substanțele chimice cu ''grad de pericol moderat'' la om, pornind de la testele pe animale.

Nu are un efect cancerigen dovedit dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice și vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid).

În alte cazuri, ''efectele care se observă nu se produc decât în caz de expunere repetată (...) și sunt în general reversibile. O expunere accidentală la o doză foarte mică nu ar trebui să fie dăunătoare'', a explicat Alan Boobis, profesor de toxicologie la Imperial College din Londra, la solicitarea AFP.

Fipronil ''pare să fie eliminat suficient de rapid'' de către organism și ''este puțin probabil să se acumuleze în mod semnificativ în timp'', a adăugat profesorul.

Într-un raport publicat în 2005, agențiile de sănătate AFSSA și AFSSE din Franța (devenite ANSES) estimau deja că ''nu există deocamdată vreun element care să indice că expunerea la fipronil constituie un risc pentru sănătatea umană, în condițiile de utilizare recomandate''.

Cu toate acestea, aceste instituții au recomandat ''cercetări suplimentare'' cu privire la ''posibile efecte'' pe termen lung asupra hormonilor tiroidieni, în special pentru persoanele expuse la locul de muncă.

În cazul crizei actuale, riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentrațiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg).

''Retragerea ouălor de pe piață (...) este mai importantă pentru a reasigura populația cu privire la siguranța alimentelor decât pentru protejarea sănătății'', potrivit profesorului Boobis.

Uniunea Europeană consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă ingerează mai puțin de 0,009 mg / kg în timpul unei mese sau a unei zile. Pentru o persoană cu o greutate de 60 kg, aceasta reprezintă 0,54 mg sau aproximativ opt ouă cu cea mai mare concentrație de fipronil.

Agenția de sănătate din Germania BfR a avertizat, totuși, că cele mai mari concentrații constatate ar putea duce la depășirea limitelor recomandate la copii. Dar chiar și în acest caz, ''o depășire pe termen scurt nu înseamnă în mod automat că consumul produsului alimentar în cauză implică un risc pentru sănătate'', a asigurat aceasta.

Sursa Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI