LUMEA AZI

Finlanda: Ii, cel mai verde oraș al Europei. Locuitorii au reușit să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 80%

Finlandezii dintr-o comună situată în centrul țării s-au hotărât să reducă poluarea. Au reușit în proporție de 80 la sută. E drept că mica așezare care are aproape 3000 de kilometri pătrați are și o populație disciplinată. Important este că politica dusă de Consiliul Local ar putea fi adoptată și de așezări mai mari de 10 mii de locuitori.

24 Octombrie 2020, 17:08 Știrile TVR |

Ii. Așa se numește localitatea. Doar două litere. Și la fel de simplu este totul aici, în nordul Finlandei. Câteva străzi, două supermarketuri, aproape 10.000 de locuitori. Dar Ii este poate cel mai verde oraș al Europei. Orășelul a reușit să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 80%.

LEENA VUOTOESI, manager de proiect: "Noi am înțeles că schimbările climatice nu se vor petrece cândva în viitor, ci deja au loc. Și am mai înțeles faptul că nu numai marii actori internaționali trebuie să acționeze. Și noi trebuie să facem ceva."

Cheia succesului: stimulentele. Fiindcă toată lumea trebuie să se implice.

LEENA VUOTOESI, manager de proiect: "Totul a început cu proiectul jumate-jumate. L-am testat în trei școli. Acolo, copiii măsoară consumul de apă și curent electric și primesc jumătate înapoi din banii economisiți. Apoi pot decide singuri pe ce cheltuiesc acești bani. Modelul a avut succes și a fost extins în toate școlile și grădinițele."

În ultimii zece ani, în localitate, consumul de curent a fost redus la jumătate. Cu banii economisiți, copiii și-au cumpărat lucruri frumoase: plante, jucării, chiar și o masă de biliard.

Orașul a interzis sursele de încălzire poluante, cum sunt centralele pe păcură. Ii s-a orientat către energia obținută din surse regenerabile, iar acum produce de zece ori mai multă decât are nevoie. Din vânzarea surplusului de energie câștigă aproape 4 miliarde de euro anual.

TEIJO LIEDES, Consiliul local: "Dar avem și multe discuții pe marginea instalațiilor eoliene, de exemplu, zgomotul pe care-l produc, urâțirea peisajului sau turbinele care tulbură existența oamenilor."

Plănuită este instalarea altor 60 de turbine eoliene, tocmai în jurul unei adevărate jungle. În ultima sută de ani, aici nu a mai fost tăiat niciun copac.

LEENA VUOTOESI, manager de proiect: "Obiectivul nostru comun este să protejăm natura. Avem nevoie de energia eoliană, dar trebuie să și apărăm împrejurimile. Este ca un joc puzzle. Trebuie să adunăm laolaltă toate piesele și să găsim cel mai bun compromis."

Protecția climei - un puzzle uriaș. Dar ce funcționează în micuța provincie finlandeză, ar putea funcționa în mod asemănător pe întreaga planetă.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI