Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO. Stoltenberg: Acesta este cu adevărat un moment istoric

Finlanda și Suedia au semnat astăzi protocoalele de aderare la NATO. Documentele urmează să ajungă la fiecare din cele 30 state spre a fi ratificate, o procedura care ar putea dura câteva luni.

05 Iulie 2022, 12:29 (actualizat 05 Iulie 2022, 21:17) Știrile TVR |

Schimbările istorice ale Suediei și Finlandei au venit în fața invaziei brutale a Rusiei în Ucraina și a altor mișcări agresive ale Kremlinului în regiune. Pe acest fond, opinia publică din cele două state nordice a susținut aderarea la NATO.

Secretarul general al Alianței a salutat înțelegerea dintre Turcia și Suedia plus Finlanda, care le-a permis celor două state nordice să înceapă demersurile de aderare la NATO. Acordul semnat la summitul NATO de la Madrid duce la o nouă extindere a Alianței.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Acesta este cu adevărat un moment istoric pentru Finlanda, pentru Suedia, pentru NATO şi pentru securitatea noastră comună. Săptămâna trecută la Madrid liderii aliaţi au decis să invite Finlanda şi Suedia să se alăture Alianţei după acordul memorandului trilateral dintre Turcia, Finlanda şi Suedia. Uşa NATO rămâne deschisă pentru democraţiile europene care sunt pregătite şi dispuse să contribuie la securitatea noastră comună. Este o zi bună pentru Finlanda şi Suedia, şi o zi bună pentru NATO.Cu 32 de naţiuni în jurul mesei vom fi mai puternici iar popoarele noastre vor fi într-o mai mare siguranţă acum când ne confruntăm cu cea mai mare ameninţare de securitate din ultimele decenii”.

Finlanda și Suedia au convenit, la summitul de la Madrid, de săptămâna trecută, să schimbe informații cu Turcia, care inițial s-a opus aderării la NATO a celor două țări nordice, pentru eradicarea terorismului.

Pekka Haavisto, ministrul de externe al Finlandei:

Securitatea noastră colectivă necesită o abordare de 360 de grade, din Arctica, spre sud. Evoluţiile de securitate globale, inclusiv în sud, afectează tot mai mult securitatea noastră şi ne determină să întărim securitatea în vecinătate.

Ann Linde, ministrul de externe al Suediei: Ca viitor membru al Alianţei, Suedia va contribui la securitatea tuturor aliaţilor. Suntem convinşi că apartenenţa noastră va întări NATO şi se va adăuga stabilităţii în zona euro-atlantică.

Danemarca e prima ţară care a ratificat documentele, în Parlament.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI