Finlanda își închide frontierele pentru rușii cu vize de turism. Exodul post-mobilizare dinspre Rusia a avut „impact semnificativ” asupra deciziei

Ministrul finlandez al Afacerilor Externe Pekka Haavisto
Ministrul finlandez al Afacerilor Externe Pekka Haavisto
29 septembrie 2022, 15:30

Anunţul mobilizării „parţiale” a Moscovei pentru războiul din Ucraina, care s-a tradus printr-o creştere a numărului de intrări în ţara nordică dinspre Rusia, „a avut un impact semnificativ” asupra deciziei, a afirmat ministrul finlandez al Afacerilor Externe, Pekka Haavisto.

Peste 10.000 de ruși trec zilnic granița în Georgia, ca să fugă de mobilizare. Mulți și-au abandonat mașinile, au cumpărat biciclete la prețuri amețitoare sau au mers pe jos 24 de ore

Referendumurile „ilegale” de anexare în estul Ucrainei şi presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică „au sporit îngrijorările”, a spus ministrul.

Ţara nordică se aliniază astfel de facto deciziei luate la începutul lui septembrie de Polonia şi de cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania).

Măsura era în discuţie în Finlanda chiar înainte de ordinul militar al lui Vladimir Putin, din cauza numărului mare de turişti ruşi care au intrat în spaţiul Schengen prin Finlanda.

Decizia vizează împiedicarea completă a situaţiei actuale de turism rusesc în Finlanda şi tranzitul asociat de-a lungul ţării„, a explicat Haavisto, în cadrul unei conferinţe de presă.

Nu va exista o deschidere a frontierei pentru a ajuta bărbaţii ruşi, precizează viceministrul de Interne polonez, Maciej Wasik

Helsinki a recunoscut că decizia s-ar putea traduce printr-o creştere a numărului cererilor de azil şi prin mai multe tentative de trecere ilegală a frontierei.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă