Finlanda anunţă decizia „istorică” de a livra arme şi muniţii Ucrainei. Pentru prima dată, mai mult de jumătate dintre finlandezi sunt în favoarea aderării ţării la NATO

NATO - Finlanda - Rusia
NATO - Finlanda - Rusia
28 februarie 2022, 19:29

„Finlanda va furniza asistenţă militară Ucrainei. Este o decizie istorică pentru Finlanda”, a declarat şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, într-o conferinţă de presă.

Transportul va include 2.500 puşti de asalt, 150.000 gloanţe, 1.500 lansatoare de rachete şi 70.000 pachete de alimente, a precizat ministrul apărării, Antti Kaikkonen.

Potrivit unui sondaj comandat de postul public YLE, preluat luni de Reuters, pentru prima dată, mai mult de jumătate dintre finlandezi sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO.

Din cei 1.382 respondenţi, 53% au spus că Finlanda ar trebui să se alăture NATO, 28% s-au declarat împotrivă, iar 19% au fost indecişi.

Sondajul are o marjă de eroare de +/-2,5 puncte procentuale şi a fost lansat la 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, precizează YLE.

Rezultatele arată o schimbare rapidă în atitudini, având în vedere că, acum doi ani, numai 20% dintre respondenţi erau în favoarea intrării în NATO, potrivit unui sondaj comandat de cotidianul Helsingin Sanomat, însă acest procent crescuse la 43% în urmă cu mai puţin de două săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite