Finlanda a redeschis de joi școlile, dar se teme de un al doilea val al epidemiei

Copiii au luat din nou joi drumul şcolilor în Finlanda, după opt săptămâni în care acestea au fost închise, însă, în funcţie de evoluţia epidemiei de COVID-19, ar putea continua cu învăţarea la distanţă după vacanţa de vară, transmite AFP.

14 Mai 2020, 15:52 (actualizat 14 Mai 2020, 16:03) Știrile TVR |
Finlanda a redeschis școlile

De joi, elevii finlandezi reiau cursurile pentru o perioadă de doar două săptămâni înaintea vacanţei de vară, care va debuta la începutul lui iunie.

În şcoli au fost impuse măsuri stricte de distanţare fizică. Recreaţiile vor fi decalate spre a se evita ca în curte să se afle prea mulţi copii în acelaşi timp, iar spaţiile neutilizate până acum vor fi transformate în săli de clasă, a explicat ministrul educaţiei, Li Andersson, pe 29 aprilie, anunţând reluarea cursurilor.

La începutul săptămânii, ministrul a afirmat că sunt în pregătire legi care să le permită şcolilor să treacă de la predarea în clase la predarea online, în funcţie de necesităţi, încă de la începutul viitorului an şcolar, prevăzut să înceapă la mijlocul lui august, dacă epidemia va atinge un vârf.

Finlanda, ţară cu circa 550.000 de elevi, a înregistrat până acum 284 de decese legate de COVID-19, din peste 6.000 de cazuri de infectare, mai puţine decât vecinii săi, ceea ce i-a determinat pe epidemiologi să avertizeze că valuri viitoare ale epidemiei s-ar putea dovedi mai grave.

Sindicatul finlandez din educaţie a criticat reluarea predării în clase, atrăgând atenţia într-un comunicat că 'nu este clar dovedit că acest lucru este în interesul copiilor' şi că şcolile 'ar putea să nu fie capabile să asigure pe deplin securitatea copiilor sau a personalului'.

Epidemiologul-şef al Finlandei, Mika Salminen, a apărat decizia guvernului, afirmând într-o conferinţă de presă că 'procentul copiilor atinşi de maladie este unul redus'. 'Teama de a vedea un copil contaminând un adult nu este realistă. Deschiderea şcolilor este fără risc', a declarat el.

Opinia publică s-a arătat divizată în părţi egale în privinţa acestui subiect, după cum reiese din sondajele publicate miercuri.

Finlanda a luat la mijlocul lui martie măsuri de izolare ce au inclus închiderea şcolilor pentru copiii cu vârste de peste 10 ani, cu instrucţiunea ca cei mai mici să rămână acasă, dacă părinţii lor nu lucrează în domenii considerate esenţiale.

Începând de joi, toţi copiii sunt obligaţi să revină la şcoală, cu excepţia cazului în care deţin un certificat medical ce le permite să urmeze învăţământul la distanţă.

Conform unui sondaj realizat miercuri de televiziunea naţională YLE, circa 30.000 dintre elevi urmau să rămână acasă de joi.

Guvernul finlandez a anunţat în această lună un plan de ridicare treptată a restricţiilor. Restaurantele, barurile şi instituţiile de cultură, precum teatrele, îşi vor putea deschide porţile de la 1 iunie, cu măsuri de distanţare fizică şi interdicţia de adunare a mai mult de 50 de persoane.

 

 

sursa

agerpres.ro

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI