Finlanda a anunțat oficial că vrea să se alăture NATO

15 mai 2022, 10:57

NATO susține aderarea Finlandei și a Suediei dacă cele două state nordice vor dori și vor fi pregătite. Președintele Finlandei a confirmat că a vorbit din nou cu omologul rus, Vladimir Putin, care a spus că ar fi o greșeală. Sauli Niinisto a precizat, însă, că liderul de la Kremlin nu a amenințat Finlanda.

Presedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a confirmat că țara sa va candida la aderarea la Alianță Nord-Atlantică. Este o schimbare istorică față de neutralitatea tradițională a țării nordice, urmare a invaziei ruse în Ucraina. Moscova, care are o frontieră de 1300 de kilometri cu Finlanda, a avertizat că ar fi o greșeală pentru Helsinki să se alăture alianței nord-atlantice, iar relațiile bilaterale vor fi afectate.

Miniștrii de externe din cele 30 de țări ale alianței, prezenți la reuniunea informală găzduită de Germania, au anunțat că susțin aderarea Finlandei și a Suediei. Excepție face, pentru moment cel puțin, Turcia, care și-a exprimat scepticismul.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a confirmat că alianța este favorabilă aderării celor doua state nordice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care nu a putut participa la reuniune deoarece a fost confirmat pozitiv COVID, a declarat prin teleconferință că este încrezător că îngrijorările Turciei pot fi depășite, iar aderarea Suediei și Finlandei va întări postura alianței în regiune. Dacă sunteți pregătite, și noi suntem pregătiți, a spus Stoltenberg.

O decizie va fi luată la summitul de la Madrid, din iunie.

UPDATE Președintele Sauli Niinistö și guvernul Finlandei au anunțat că țara lor intenționează să solicite aderarea la NATO, deschizând calea pentru extinderea Alianței militare occidentale la 30 de membri, pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.

 

––––––––––––––––––––––––––

Guvernul finlandez este de așteptat să-și anunțe oficial intenția de a se alătura NATO duminică, în timp ce partidul de guvernământ al Suediei organizează o întâlnire decisivă care ar putea deschide calea pentru o cerere comună, transmite AFP.

Dacă cele două guverne optează pentru aceste cereri, ar fi o răsturnare a politicilor privind nealinierea militară care datează de mai bine de 75 de ani în Finlanda și de două secole în Suedia.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Finlanda, printr-o declarație, că astfel de planuri „ar afecta negativ relațiile ruso-finlandeze”.

Președintele finlandez Sauli Niinistö a declarat că i-a spus lui Putin într-o discuție telefonică cât de puternic s-a schimbat mediul de securitate din Finlanda după invadarea Ucrainei de către Moscova. „Discuția [cu Putin] a fost simplă și lipsită de ambiguitate și a fost purtată fără exagerare … Prin aderarea la NATO, Finlanda își va consolida propria securitate și își va asuma responsabilitățile.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă