Finanţele caută soluţii. După OUG 3/2018, bolnavii şi mamele pierd sume importante din cauza măririi CAS

S-a format un grup de lucru la Ministerul de Finanţe ca să găsească soluţii pentru problema concediilor medicale şi de maternitate. Cât de curând, legislaţia va fi modificată astfel încât nimeni să nu piardă, spune ministrul Eugen Teodorovici.

13 Februarie 2018, 15:28 (actualizat 16 Februarie 2018, 15:30) |
Finanțele caută soluții
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Bolnavii care nu pot munci, gravidele şi proaspetele mame au primit indemnizaţii micşorate după revoluţia fiscală. O variantă e să primească banii înapoi, susţine şeful de la Finanţe, care nu exclude nici plafonarea sumelor.

Larisa va aduce pe lume o fetiţă în preajma Paştelui, după mai multe sarcini pierdute. A aflat cu stupoare că pierde aproape 1.200 de lei din indemnizaţia pentru concediul prenatal.

Larisa este lovită de ordonanţa de urgenţă dată pentru ca angajaţii part-time să nu vină cu bani de acasă pentru CAS, după revoluţia fiscală.

Ea lucrează la o transnaţională şi are dreptul la o indemnizaţie brută de 6.140 de lei pentru concediul pre şi postnatal. Ordonanţa 3, apărută săptămâna trecută, a schimbat însă modul de calcul al contribuţiilor sociale pentru concediile medicale, celelalte indemnizaţii achitate din fondul sănătăţii şi pentru ajutorul de şomaj. Prevede că, după 1 ianuarie, se achită un sfert din indemnizaţia efectivă. Deci Larisa datorează peste 1.500 de lei CAS.

Înainte de ordonanţă, contribuţia se raporta la o sumă plafonată la o treime din salariul mediu brut pe economie. Cota CAS a fost majorată de la 10,5 la 25 la sută, iar câştigul mediu este mai mare, aşa că Larisa i s-ar fi reţinut doar 364 de lei. Viitoarea mamă pierde, în total, aproape 5.000 de lei pentru cele 126 de zile de concediu de maternitate.

Şi bolnavii nevoiţi să intre în concediu medical sunt foarte afectaţi.

La Ministerul de Finanţe se caută acum soluţii. Ministrul Eugen Teodorovici nu exclude nici plafonarea sumelor pentru CAS.

Anul trecut, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a înregistrat aproape şase milioane de concedii medicale, pentru aproape 35 de milioane de zile, în total. Peste 500 de mii au fost concedii de maternitate. Casa a achitat indemnizaţii totale de aproape două miliarde de lei.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI