Finanțiștii atrag atenția că lumea se îndreaptă spre o nouă criză economică globală, care va avea consecințe catastrofale. O analiză "LUMEA AZI"

"Economia globală se îndreaptă spre o nouă criză". "Anul 2020, anul unei noi crize". "Noua criză economică în 12 luni". Sunt doar câteva dintre titlurile care prezic apocalipsa financiară. Finanțiștii, inclusiv cei de la Fondul Monetar Internațional, susțin că ne apropiem de o nouă criză, mai mare decât cea de acum 11 ani.

29 Noiembrie 2019, 17:44 (actualizat 29 Noiembrie 2019, 17:50) |

De câteva luni, finanțiștii din întreaga lume vorbesc pe față despre o eventuală criză financiară mondială care va avea consecințe catastrofale. Fostul guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, de exemplu, susține că cel mai lovit va fi sistemul democratic al economiei de piață.

Fosta șefă a Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, acum la conducerea Băncii Centrale Europene, este mai optimistă și spune că responsabilitatea instituției este să mențină stabilitatea euro.

Christine Lagarde: "79% din toate tranzacţiile se fac în bani gheaţă, în bancnote, monede, şi această sumă este doar jumătate din valoarea totală a plăţilor efectuate".

Noua șefă a Fondului Monetar Internațional, bulgăroaica Kristalina Georgieva, este ceva mai pesimistă. Una dintre prioritățile sale este să minimizeze impactul unei eventuale crize economice.

Kristalina Georgieva, directorul FMI: "Prioritatea mea este ca FMI să îi ajute pe membrii săi să minimizeze riscurile unei crize şi să facă faţă unei situaţii complicate. Totuşi, nu trebuie să pierdem din vedere obiectivele pe termen lung, acelea de a construi economii mai puternice şi să îmbunătăţim nivelul de trai prin politici monetare, fiscale şi structurale solide. Asta putem face. Asta înseamnă să gestionăm probleme ca inechităţile sociale, climatice sau evoluţia rapidă a tehnologiei."

Dincolo de declarațiile oficiale, există semne că 2020 ar putea fi un an cu probleme din punct de vedere financiar.

Un indicator ar fi și faptul că 9 țări importante, ca Germania sau Italia, sunt deja în recesiune și există temeri cu privire la faptul ca încetinirea creșterii economice la nivel mondial ar putea aduce și Statele Unite în aceeași situație.

Situația a fost comentată pe larg, în cadrul emisiunii "Lumea Azi", de Cătălin Deacu, jurnalist economic.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI