Finanțare americană pentru centrala nucleară de la Cernavodă. Un proiect de 8 miliarde de dolari

9 octombrie 2020, 20:49

ACTUALIZARE România și SUA au semnat un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România. Adică folosirea expertizei și tehnologiei americane pentru construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă și recondiționarea unității 1. Anunțul a fost făcut de Departamentul American pentru Energie.

ACTUALIZARE Investiile americane în proiectul centralei de la Cernavodă sunt estimate la 8 miliarde de dolari. Ministrul român al Economiei are programate întâlniri la Washington cu secretarul Departamentului energiei și cu președinta Băncii de Export Import a SUA.

Se are în vedere semnarea unui Memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și a altor proiecte din România.

Ambasadorul SUA în România a detaliat liniile generale ale viitorului Acord de cooperare în acest domeniu.

Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România: Pentru reabilitarea unuia dintre reactoarele nucleare și construirea a două reactoare noi la centrală nucleară de la Cernavodă, din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat.

Relațiile bilaterale nu au fost niciodată mai puternice, a declarat Ambasadorul Zuckerman.

În iunie, actuala administrație de la București a încetat negocierile cu chinezii pentru dezvoltarea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite