Finală istorică la Australian Open: Roger Federer vs Rafael Nadal. Marii rivali se reîntâlnesc după 6 ani într-o finală de Grand Slam

27 ianuarie 2017, 17:36

Tenismanul spaniol Rafael Nadal, nr. 9 ATP, s-a calificat în finala Openului Australiei, primul turneu de Mare Slam al anului, după ce a câştigat , în semifinale, în cinci seturi, 6-3, 5-7, 7-6 (7/5), 6-7 (4/7), 6-4, în fața bulgarului Grigor Dimitrov, nr. 15 mondial.

Statistica meciului arată că Dimitrov a făcut mai multe puncte câștigătoare (40 de pe fundul terenului, față de 27 Nadal), dar și mai multe greșeli (70, față de 43).

(w500) Rafael Nad

Două mingi de break a anulat Nadal înainte să facă diferenţa pe serviciul lui Dimitrov în ghemul 4 pentru a se impune la 3 în setul de început. Cu o manşă secundă cedată după ce a salvat 4 şanse de set ale bulgarului, Nadal a făcut 2-1 cu tiebreak, în ciuda celor 7 lovituri câştigătoare avute în plus de cel mai mare tenisman bulgar din istorie.

Avantajat de cele 80 de procente ale primului serviciu într-un set 4 fără mingi de break, Dimitrov a relansat semifinala după un tiebreak încheiat cu 7-4.

Trei mingi de break în debutul „decisivului”, plus una în ghemul 5 a ratat Nadal înainte să ia ghem împotriva serviciului, pentru ca apoi să se califice, după 5 ore şi un minut, în a patra lui finală la „Open-ul” Australiei.

Dimitrov a disputat a doua sa semifinală de Mare Şlem, după Wimbledon 2014.

”Este dificil să-mi descriu emoţia. Grigor a jucat excepţional de bine. A fost un meci mare. Sunt fericit că am făcut parte din el”, a declarat Nadal la finalul meciului.

În finala de duminică, Rafa Nadal  îl va întâlni pe vechiul său rival şi prieten, elveţianul Roger Federer. Este prima finală dintre cei doi mari tenismeni,  după cea de la Roland Garros din 2011. Atunci, victoria i-a revenit lui Rafael Nadal, cu 7-5 7-6(3) 5-7 6-1. Spaniolul s-a impus în șase dintre cele opt finale disputate de cei doi. Federer a câștigat doar ultimele acte de la Wimbledon din 2006 și 2007. În total, Federer şi Nadal au disputat până acum 34 de partide, dintre care spaniolul a câştigat 23.

(w500) Roger Fede

Nadal a jucat până acum 20 de finale de Grand Slam, dintre care trei la Australian Open. Aici a câştigat-o doar pe  prima, cea din 2009, când l-a învins pe Federer. Următoarele două au fost pierdute în faţa lui Djokovic (2012) și Wawrinka (2014).

Federer a jucat ultima finală majoră la US Open 2015, când a fost învins de Djokovic. Sârbul îl învinsese şi cu două luni înainte, la Wimbledon.

Federer și Nadal sunt jucătorii care au cucerit cele mai multe titluri de Grand Slam din istorie. Roger deţine recordul absolult (17), în timp ce Rafa are 11 trofee,  tot atâtea câte are  celebrul tenismen Pete Sampras.

Federer s-a calificat în a şasea lui finală la „Australian Open”, după ce l-a învins pe Stan Wawrinka, numărul 4 ATP, în cinci seturi. La 35 de ani, clasat pe locul 17 ATP şi cu un ultim trofeu major cucerit la Wimbledon 2012, Federer dispută a 28-a lui finală de Grand Slam şi prima jucată după şapte ani la Melbourne, unde a cucerit 4 titluri (în 2004, 2006, 2007 şi 2010).

Şi finala feminină de la Australian Open va fi una istorică, între surorile Williams.De altfel, finalele de la Melbourne suscită un mare interes în rândul iubitorilor de tenis. „Imaginaţi-vă pe cineva care se trezeşte după 10 ani din comă şi vede Williams vs Williams şi Federer vs Nadal în finale. Ar crede că timpul a stat pe loc”, a comentat un internaut pe pagina de Facebook a Australian Open.

(w500) Roger Fede

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite