Filmul „Şi atunci, ce este libertatea?”, în regia lui Andrei Zincă, restituie o pagină neagră a istoriei noastre, deportările în Bărăgan

30 iulie 2021, 18:51

Filmul este inspirat de nuvela semnată de Ana Blandiana, „Proiecte de trecut” şi pleacă de la evenimente reale, deportările în Bărăgan, la care comuniştii au obligat peste 40.000 de oameni nevinovaţi. Faptele din anii 50 i-au servit drept subiect pentru realitatea din 2021. I-a cunoscut pe urmaşii supravieţuitorilor, la filmările din satul Topleţ.

Sistemul de lucru al filmului a fost o provocare pe care a adoptat-o întreaga echipă. A fost un fel de atelier. Actorii primeau scenele cu o noapte înainte de filmare pentru a fi la fel de nepregătiţi ca personajele interpretate.

Nu este un film despre un sistem, ci despre destinul unor oameni. Calitatea filmului vine cu propunerea de a privi la trecut din perspectiva zilei de azi ca să putem realiza ce ne aşteaptă în viitor.

Andrei Zincă a studiat imagine de film și TV la IATC I.L. Caragiale. Apoi, a urmat regie și producție de film la Universitatea din California de Sud din Los Angeles şi a părăsit România în 1982.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite