Filmul italian care a provocat o „isterie” a remake-urilor. „Perfect Strangers” are deja 20 de versiuni, începând cu 2016

Mai multe versiuni ale filmului „Perfect Strangers”
Mai multe versiuni ale filmului „Perfect Strangers”
5 ianuarie 2023, 12:11

Într-o seară, șapte prieteni vechi – trei cupluri și un divorțat – se întâlnesc pentru o cină. Psihiatrul din grup propune un joc: fiecare persoană își va pune telefonul pe masă și, atunci când primește un apel, un SMS, un mesaj Whatsapp sau un e-mail, trebuie să răspundă sau să citească mesajul cu voce tare. Toți sunt de acord, căci nu au nimic de ascuns. Sau cel puțin așa pretind ei.

Exercițiul, așa cum se desfășoară pentru prima dată în „Perfect Strangers”, un film italian din 2016 regizat de Paolo Genovese, provoacă inevitabil haos, dezvăluind aventuri, o sarcină accidentală și homosexualitate ascunsă. Filmul a avut încasări de peste 30 de milioane de dolari în întreaga lume. Scenariul său a fost premiat la Festivalul de Film Tribeca. De atunci, a fost refăcut în peste 20 de țări – ceea ce reprezintă poate cel mai mare număr de remake-uri realizat în ultimii ani. O versiune islandeză va fi lansată pe 6 ianuarie, iar o iterație daneză este așteptată să urmeze mai târziu în 2023.

De ce este „Perfect Strangers” atât de fascinant? Ajută faptul că povestea are o structură simplă a intrigii care îi permite scenaristului să scoată la iveală nuanțele culturale, spune Annette Insdorf de la Universitatea Columbia. Italienii iau masa cu gnocchi, iar islandezii consumă reni. Oaspeții francezi aduc vin, iar omologii lor sud-coreeni oferă prosoape de hârtie, simbol al norocului.

Diferitele atitudini sociale sunt evidente și atunci când compari o versiune cu alta. În remake-ul în limba arabă, a cărui acțiune se petrece în Beirut și care a fost lansat pe Netflix în 2022, un personaj este o gospodină care își crește copiii cu ajutorul unui membru al familiei care locuiește în casa ei. În remake-ul islandez, tatăl este cel care și-a asumat cea mai mare parte a îndatoririlor de creștere a copiilor și nu se menționează familia extinsă. O intrigă din filmul italian – despre reacția intolerantă a prietenilor la aflarea veștii că unul dintre personaje este homosexual – ar fi putut părea demodată în Danemarca, unde relațiile între persoane de același sex sunt larg acceptate.

Cu toate acestea, tema mai amplă a filmului „Perfect Strangers”, și anume dependența indivizilor de tehnologie și așteptările legate de intimitate, este una care depășește diferențele culturale, cel puțin în lumea dezvoltată. În filmele de limbă italiană, coreeană și arabă, personajele bârfesc despre un prieten comun a cărui soție l-a surprins înșelând-o după ce i-a cotrobăit prin telefon. Căsătoria eșuată a acestuia – cauzată în parte de faptul că nu și-a securizat telefonul mobil – determină personajele să își împărtășească apelurile și mesajele la masă.

„Perfect Strangers” le place regizorilor de film și pentru că este ieftin de realizat, deoarece distribuția este redusă și cea mai mare parte a filmului este filmată într-o singură cameră. De asemenea, a atras actori celebri, datorită rolurilor substanțiale. Versiunea originală italiană îl are în rolul principal pe Valerio Mastandrea, câștigător al mai multor premii David di Donatello (echivalentul din țară al premiilor Oscar). Versiunea islandeză îl are ca protagonist pe Hilmir Snaer Guonason, cunoscut mai ales pentru că a apărut în „Lamb” (2021), un film eco-horror apreciat. Mona Zaki, un actor egiptean proeminent, a jucat în versiunea arabă, alături de Nadine Labaki, un actor și regizor libanez.

O țară lipsește cu desăvârșire de pe listă. Hollywood-ul face adesea remake-uri ale filmelor străine în limba engleză, apoi exportă versiunile dublate sau subtitrate în întreaga lume; acest lucru descurajează alte țări să lanseze propria lor versiune a materialului. Așa s-a întâmplat în cazul filmelor „Three Men and a Baby” și „The Upside”, care au fost remake-uri ale unor filme franceze. Dar nu există încă o versiune în limba engleză a filmului „Perfect Strangers”. Compania de film a lui Harvey Weinstein (acum defunctă) a cumpărat drepturile în 2017. În 2019, Issa Rae, actriță și producătoare, a anunțat că va realiza filmul pentru publicul american, dar de atunci au fost dezvăluite puține detalii. Hollywood-ul a lăsat un gol pe piață în care au prosperat cineaștii internaționali.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite