Filmul „Experimentul Piteşti”, în regia Victoriei Baltag, începe un turneu naţional. Pelicula va fi proiectată în 44 de oraşe

„Experimentul Piteşti”, filmul despre cinicul proces de reeducare prin tortură, care a fost aplicat deținuților politici în comunism, începe un turneu național. Va fi proiectat în 44 de orașe ale țării. Este o producție independentă realizată de regizoarea Victoria Baltag din donaţii şi prin voluntariat. Și este o lecție de istorie care nu se învață încă la școală!

16 Aprilie 2023, 20:50 Știrile TVR |

 

Raluca Cincu este nepoata unui fost deținut politic, dar niciodată nu a știut că unchiul ei a trecut prin Experimentul Pitești. A aflat acest lucru de la regizoarea filmului, Victoria Baltag. Și de atunci îi susține proiectul.

Realizarea filmului se întinde pe 12 ani... Este o lecție de istorie care încă nu a ajuns în manuale.

Și care a adus mari probleme celor care au vrut să facă un film despre reeducarea prin tortură impusă de comunism românilor care nu iubeau regimul.

Actorul Adrian Lepădatu îl interpretează în film pe Ioan, fiul unei familii înstărite, ajuns la Piteşti. Așa a aflat despre tortură și reeducare, despre cruzimea din temnițele comuniste.

Pelicula a fost filmată în zeci de locații autentice, case memoriale, muzee, foste închisori comuniste.

Iar regizoarea Victoria Baltag, doctorandă în Istoria filmului la Universitatea din Belfast, a lucrat cu o echipa uriașă, peste 1000 de oameni dintre care 120 de actori. Toți au lucrat benevol. Și fără nici un ajutor de la stat. Dimpotrivă.

Filmul „Experimentul Piteşti” va străbate 44 de oraşe, din toate regiunile țării.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI