COOLTURA

Filmul "Crai Nou", scris şi regizat de Alina Grigore, premiat la Festivalul de Film de la San Sebastian

Alina Grigore a câştigat „Scoica de Aur”, marele premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian cu lungmetrajul ei de debut, „Crai Nou”. Un film făcut fără finanţare publică, de o echipă foarte dedicată, a mărturisit la Cooltura regizoarea Alina Grigore. „Crai Nou” e povestea tinerei Irina, care vrea să evadeze dintr-o familie toxică şi visează să meargă la studii în Capitală. Dar eşuează, contaminată de violenţa din jur. Acest reuşit film psihologic al Alinei Grigore vine să consolideze noul val feminin în cinemaul românesc. „Crai Nou” va intra in cinematografe anul viitor.

08 Octombrie 2021, 17:39 |

Trofeul obţinut la San Sebastian de „Crai Nou” recompensează un film făcut fără bani de la CNC, de o echipă foarte dedicată. Repetiţiile şi pregătirile au durat 2 ani şi-au fost atât de minuţioase, încât filmul a fost turnat în doar 12 zile.

E o poveste despre visul unei tinere din provincie de a urma o facultate la Bucureşti, ca să scape de familia abuzivă în care trăieşte.

Povestea emancipării Irinei, eroina principală, reuşeşte să evite clişeele. Dorinţa ei de a face studii superioare nu e împiedicată de sărăcie, nici de provenienţa din mediul rural. Familia Irinei deţine o prosperă pensiune la munte.

În film, agresorul tinerei e un văr posesiv, care încearcă să-i controleze viaţa. Particularitatea lui e că nu ştie să citească, deşi se ocupă energic de afacerea familiei. Din nou un clişeu evitat, Liviu e analfabet nu din cauza vreunui retard sau a lipsurilor de acasă, ci în urma dislexiei de care suferă.

Până la urmă, eroina filmului nu se salvează, nu pleacă la studii, la Bucureşti. Trăind într-un mediu familial toxic, tensionat, în care se împart frecvent vorbe grele şi se ţipă, agresată uneori fizic, dar mai ales emoţional, ea ajunge să se contamineze de această violenţă, să se deformeze interior. Din victimă devine şi ea agresor.

Rolurile principale sunt interpretate de Ioana Chiţu şi Mircea Postelnicu, pe care-l ştim din filmul premiat al lui Călin Netzer, „Ana, mon amour”. Alte nume cunoscute alături de ei sunt Vlad Ivanov şi Ioana Flora. Toţi şi-au pregătit îndelung personajele, iar propunerile lor au fost incluse în sceariu.

Până la „Crai Nou”, regizoarea Alina Grigore era cunoscută mai ales ca actriţă. A jucat în câteva seriale şi în „Ilegitim" , al lui Adrian Sitaru, la care a co-semnat scenariul. Filmul ei alături de producţiile recente, „Imaculat” al Monicăi Stan şi-al lui George Chiper, premiat la Veneţia, şi „Otto Barbarul”, al Ruxandrei Ghiţescu, premiat la Tiff conturează un nou val în cinemaul românesc, un val feminin, cu filme intens psihologizante.

Alina Grigore persistă pe calea regiei. Trofeul de la San Sebastian e o carte de vizită care-i deschide acum uşi şi colaborări importante. Are deja în lucru 2 proiecte.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI