Filmul „Cardinalul”, despre viaţa episcopului Iuliu Hossu, a intrat în cinematografe

26 noiembrie 2019, 17:29

În octombrie 1948, comuniștii au interzis Biserica Greco-Catolica și i-au arestat capii, inclusiv pe Iuliu Hossu, pentru refuzul de a trece la Biserica Ortodoxă.

„Cardinalul” prezintă o parte din viața Iuliu Hossu, cel care a citit la Alba Iulia Proclamația de Unire. Filmul pune accent pe anii petrecuți în detenție, în regim de exterminare și dezumanizare, alături de alți episcopi greco-catolici și membri ai elitei politice, în temnița de la Sighet.

Curajul și verticalitatea episcopului rămân de neclintit, în ciuda tuturor chinurilor și mijloacelor de dezumanizare la care este supus.

Regizorul Nicolae Mărgineanu a realizat în ultimii ani numeroase filme legate de spațiul concentraționar și universul creștin.

Filmul are la bază memoriile lui Iuliu Hossu și respectă destul de strict adevărul istoric. Filmările au fost făcute la Sighet, Doftana și la Fortul 13 Jilava. Imaginea este color și mult alb-negru. Scenariul lui Bogdan Adrian Toma adaugă elemente care recreează atmosfera teribilă din închisorile comuniste.

Radu Botar, actor la Teatrul din Satu Mare, impresionează în primul său rol principal într-un film.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite