COOLTURA

Filmul "Cardinalul", despre viaţa episcopului Iuliu Hossu, a intrat în cinematografe

A intrat în cinematografe "Cardinalul". Filmul, în regia lui Nicolae Margineanu, pune o lumină pe viaţa episcopului Iuliu Hossu şi pe încercările la care au fost supuşi reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice de către comunişti.

26 Noiembrie 2019, 17:29 |
COOLTURA Cardinalul, un film despre viața episcopului Iuliu Hossu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În octombrie 1948, comuniștii au interzis Biserica Greco-Catolica și i-au arestat capii, inclusiv pe Iuliu Hossu, pentru refuzul de a trece la Biserica Ortodoxă.

"Cardinalul" prezintă o parte din viața Iuliu Hossu, cel care a citit la Alba Iulia Proclamația de Unire. Filmul pune accent pe anii petrecuți în detenție, în regim de exterminare și dezumanizare, alături de alți episcopi greco-catolici și membri ai elitei politice, în temnița de la Sighet.

Curajul și verticalitatea episcopului rămân de neclintit, în ciuda tuturor chinurilor și mijloacelor de dezumanizare la care este supus.

Regizorul Nicolae Mărgineanu a realizat în ultimii ani numeroase filme legate de spațiul concentraționar și universul creștin.

Filmul are la bază memoriile lui Iuliu Hossu și respectă destul de strict adevărul istoric. Filmările au fost făcute la Sighet, Doftana și la Fortul 13 Jilava. Imaginea este color și mult alb-negru. Scenariul lui Bogdan Adrian Toma adaugă elemente care recreează atmosfera teribilă din închisorile comuniste.

Radu Botar, actor la Teatrul din Satu Mare, impresionează în primul său rol principal într-un film.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 5°C
IASI 14°C 6°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 15°C 6°C
CRAIOVA 17°C 8°C
BRASOV 13°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI