EXCLUSIVITATE

Filmare în EXCLUSIVITATE în sectia de Terapie Intensivă a Spitalului de Arsuri din Capitală

Bacteriile nu ajung de la caramida din pereţi pe pacient! Aşa îi răspund experţii în microbilogie noului ministru al Sănătăţii, care a trimis Corpul de Control la Spitalul de Arsuri din Bucureşti. Echipa Ştirilor TVR a filmat în exclusivitate în sectia de Terapie Intensivă a Spitalului de Arsuri şi a stat de vorbă cu toţi cei implicaţi în lucrările de renovare.

11 Ianuarie 2017, 21:33 (actualizat 11 Ianuarie 2017, 22:02) Știrile TVR |
ATI-ul Spitalului de Arși, aproape gata
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După dezastrul din Colectiv, Spitalul de Arşi a fost probabil cel mai expus criticilor. Aici au murit şase din cei 27 de răniţi internati, apoi au apărut imaginile cu pacientul care avea larve pe răni în secţia ATI. Reacţia autorităţilor a venit târziu: secţia a fost închisă şi băgată în şantier.

Ministerul Sănătăţii şi Primăria Sectorului 1 finanţează lucrările, dar scandalurile nu au încetat. Ultima controversă: constructorii lasă bacteriile în pereţi şi nici igienizarea nu a fost făcută cum trebuie.

"Ministrul Sănătăţii a dispus un control la Spitalul de Arsuri din Capitală"

Documentele contrazic acuzaţiile. Spitalul a recoltat probe microbiologice din pereţi de două ori: în august şi în decembrie. Chiar dacă în pereţi ar exista germeni, probabilitatea ca ei să ajungă la viitoarii pacienţi este zero, susţin specialiştii.

"Bacteriile - dacă sunt în interiorul peretelui - nu au cum ieşi afară, dacă sunt în caramidă. Risc nu este din interiorul peretelui", a explicat microbiologul Olga Dorobăţ.

Pentru reconstrucţia sectiei s-au preluat modelele spitalelor din afară.

Una dintre cerinţele pe care personalul medical de la Spitalul de Arsuri a expus-o constructorului şi a cerut-o în mod expres a fost aceea ca accesul personalului medical în saloanele de Terapie Intensivă să se facă doar pe baza dezinfectării mâinilor, atât la intrare, cât şi la ieşire, prin aceste aparate. Pentru ca personalului medical să i se poată permite accesul în exteriorul salonului de Terapie Intensivă, procedura de dezinfecţie trebuie repetată, a explicat corespondentul TVR Mădălina Samoilă.

Iar siguranţa pacienţilor este pe primul loc. Secţia va fi dată în folosită în aproximativ o lună. Printre cerinţele Ministerului Sănătăţii care au fost îndeplinite de constructor sunt: montarea de uşi glisante închise etanş, o staţie centrală de monitorizare a pacienţilor, dar şi o instalaţie de climatizare.

Mai rămâne problema costurilor: estimările iniţiale au fost de 250.000 de euro. La final, totul va costa 1 milion de euro.

"Eu doresc ca acele persoane să trimită informaţiile către DNA pentru că sunt singurii abilitaţi să spună dacă exista vreo suspiciune acolo sau dacă s-a făcut o fraudă", a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Capacitatea secţiei este de cinci paturi. Fecare pacient, de acum înainte, va sta singur în salon - aşa cum cer protocoalele de îngrijire ale arsurilor. Astfel, scade riscul de infecţie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI