FILIT | Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași, la final

24 octombrie 2021, 15:50

Ca de obicei Festivalul de la Iași pune laolaltă oameni din întreaga sferă a litearaturii-scriitori, traducãtori, editori, manageri culturali, critici și jurnaliști. Printre invitații prestigioși se numără portughezul José Luís Peixoto și Ana Blandiana. Aceasta ediție a Filitului vine și cu o noutate editorială. Mai multi poeți au fost invitați sã scrie câte un poem pornind de la un vers la alegere din opera a 5 figuri tutelare ieșene: Vasile Alecsandri, Otilia Cazimir, Mihai Codreanu, Mihai Eminescu și George Topîrceanu.

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) propune un nou proiect editorial unic. Un număr de 50 dintre autorii contemporani de poezie din România, din toate generaţiile, de la autori consacraţi la tineri debutanţi, au fost invitaţi să pornească de la un vers dintr-o poezie scrisă de Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Otilia Cazimir, Mihai Codreanu sau George Topîrceanu şi să compună o poezie nouă.

Astfel au luat viaţă cinci volume colective de poezie care aduc un omagiu scriitorilor „patroni” ai muzeelor gestionate de Muzeul Naţional al Literaturii Române, filiala Iaşi.


 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite