FILIT a ajuns la a zecea ediție. În prim plan, la Iași, mari nume ale literaturii mondiale

22 octombrie 2022, 18:39

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere a ajuns la cea de-a zecea ediţie.

Toţi iubitorii literelor din Iaşi şi nu numai încearcă să ajungă la cele mai multe dintre evenimentele festivalului.

Mari nume ale literaturii mondiale sunt în fiecare zi în prim plan.

Cătălin Sava, jurnalist TVR: Bine aţi venit la cea de-a treia seară FILIT, aici, la Teatrul Naţional Vasile Alexandri din Iaşi! Născut la Dublin, în Irlanda, John Boyne, despre el este vorba, de asta suntem aici, a publicat 14 romane pentru adulţi, 6 romane pentru cititorii mai tineri şi o colecţie de proză scurtă.

John Boyne, scriitor irlandez: Este un privilegiu să fiu aici. Cred cu adevărat că scrisul înseamnă disciplină. Este important să scrii în fiecare zi, nu să aştepţi inspiraţia să vină. Trebuie să te concentrezi în fiecare zi.

Joanna Kornas-Warwas, traducătoare din Polonia: Pentru noi, traducătorii, este foarte important să ne ținem la curent cu ceea ce se întâmplă în viața literară, în viața culturală. Pentru mine, FILIT înseamnă și întâlniri cu prieteni traducători.

Scriitoarea Ioana Pârvulescu le-a vorbit elevilor de La Colegiul Național „Costache Negruzzi” despre personajele și întâmplările palpitante din romanul „Inocenții”.

Ioana Pârvulescu, scriitoare: La Iași, într-adevăr, Inocenții a avut succes mai mult chiar decât în Brașov. Iașiul a fost înaintea Brașovului.

Camelia Gavrilă, director, Colegiul Naţional ,,Costache Negruzzi” din Iaşi: E un semn al modului în care literatura actuală este gustată, cunoscută, explorată estetic de elevii noștri.

Printre evenimentele devenite deja o tradiție în cadrul festivalului, și anul acesta se regăsesc în program: Casa Copilăriei, Scriitori în Centru, Serile Filit, Casa Fantasy.

Marin Mălaicu-Hondrari, scriitor: Eu, întotdeauna mă simt bine printre liceeni, în special pentru că e exact vârsta la care lecturile contează, poezia are relevanță.

Amelia Gheorghiță, coordonator PR, FILIT 2022: Cea mai mare bucurie este când văd în mod și în timp real transformările de pe fețele celor din public. Văd cum se luminează la față, cum își pun întrebări.

Festivalul continuă până duminică, 23 octombrie, cu nopți albe ale poeziei, lecturi și ateliere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite