Fiica politologului Aleksandr Dughin, ideologul lui Putin, ucisă într-un atac cu mașină capcană. Sunt suspiciuni că ținta ar fi fost tatăl său. Anchetatorii ruși spun că infracțiunea a fost planificată din timp

Daria Dughina fiica politologului Aleksandr Dughin ucisă în explozia mașinii în care se afla
Daria Dughina fiica politologului Aleksandr Dughin ucisă în explozia mașinii în care se afla
21 august 2022, 09:35

Bomba a fost amplasată în mașina tatălui jurnalistei. De altfel, există suspiciuni că Alexandr Dughin ar fi fost ținta atacului. Dar a scăpat cu viață, pentru că a decis în ultimul moment să plece cu alt autoturism de la festivalul la care participase împreună cu fiica sa. Mașina în care se afla Daria Dughina a sărit în aer, iar tânăra a murit pe loc. Anchetatorii care se ocupă de caz au anunțat după cercectarea la fața locului că tânăra de 30 de ani a fost victima unui presupus atentat cu mașină capcană. Moscova a reacționat imediat și a acuzat Ucraina că este la originea asasinatului.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe: „Autorităţile ruse investighează moartea Dariei Dughina. Dacă se confirmă pista ucraineană, aşa cum a sugerat liderul Republicii Populare Doneţk, Denis Puşilin, putem vorbi de o politică de terorism de stat.”

Kievul a respins acuzațiile.  Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Zelenski: „Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist.”

Consilierul președintelui Zelenski a mai declarat că atentatul este rezultatul unui conflict politic între diferite facțiuni din Federația Rusă, dar și prețul plătit pentru susținerea acțiunilor armatei ruse în Ucraina. Daria Dughina împărtășea ideologia tatălui său și, în calitate de politolog, ținea prelegeri la diverse facultăți.

Dughin a influențat puternic politica externă a liderului de la Kremlin și este considerat arhitectul războiului din Ucraina. Atât el cât și fiica sa au fost sancționați de Statele Unite și Marea Britanie pentru că au susținut intervenția militară a Rusiei în Ucraina.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Șeful Comitetului de Investigație al Rusiei a ordonat diviziei centrale a instituției să preia ancheta.

„Un dispozitiv exploziv a fost plasat pe partea inferioară a mașinii, pe partea șoferului”, a spus comitetul într-un comunicat. „Daria Dugina, care se afla la volan, a murit la fața locului.

„Ancheta consideră că infracțiunea a fost planificată din timp și a fost de natură contractuală”, a adăugat acesta.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a spus că, dacă indiciile din investigație ar duce către Ucraina, atunci ar indica faptul că Kievul duce o politică de „terorism de stat”.

Ucraina a negat implicarea.

„Confirm că, desigur, Ucraina nu a avut nimic de-a face cu asta pentru că nu suntem un stat criminal, precum Federația Rusă și, în plus, nu suntem un stat terorist”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak la televiziunea ucraineană.

El a părut să spună că vinovate de crimă suntluptele interne pentru putere dintre „diversele facțiuni politice” din Rusia și a sugerat că incidentul a fost răscumpărarea „karmică” pentru susținătorii acțiunilor Rusiei în Ucraina, precum Dugina și tatăl ei.

ACTUALIZARE: Daria Dughina a fost ucisă în momentul în care un presupus dispozitiv exploziv a fost detonat la bordul maşinii Toyota Land Cruiser cu care femeia circula, au transmis anchetatori din regiunea Moscovei într-o declaraţie de presă.

Imaginile video care însoţesc declaraţia arată anchetatori care strâng resturi şi fragmente de la locul unde a avut loc explozia.

Anchetatorii, care au descris-o pe Daria Dughina drept jurnalistă şi expert politic, au anunţat că au deschis o anchetă pentru omucidere şi că vor realiza examinări criminalistice pentru a stabili exact ce s-a întâmplat.

Aceştia au mai transmis că iau în calcul „toate versiunile” atunci când vine vorba să stabilească cine este răspunzător pentru crimă.

–––

Potrivit agenţiei de presă ruse TASS, maşina a sărit în aer în apropiere de satul Bolşîie Viazemi, din regiunea Moscovei.

Maşina a luat foc, a pierdut controlul şi a „zburat” pe cealaltă parte a drumului. Daria Dughina, născută în 1992, a murit pe loc.

Maşina i-ar fi aparţinut tatălui ei, un filosof proeminent şi un activist social, potrivit Xinhua.

Andrey Krasnov, un prieten al Dariei Dugina și șeful mișcării sociale ruse Horizon, a confirmat informațiile, potrivit agenției de presă Tass. El a spus că bomba ar fi putut fi destinată tatălui ei. „Acesta a fost vehiculul tatălui. Daria conducea o altă mașină, dar ea i-a luat mașina astăzi, în timp ce Alexander a mers într-o altă direcție. S-a întors, a fost la locul tragediei. Din câte am înțeles, Alexander sau probabil amândoi au fost ținta”, a spus Krasnov, citat de publicația The Guardian.

Dugin și fiica sa au fost la un eveniment în afara Moscovei și trebuiau să călătorească înapoi împreună, până când au decis să meargă separat în ultimul moment.

Imaginile care circulă pe rețelele de socializare par să-l arate pe Alexander Dughin la fața locului, într-o stare de suferință.

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, pro-Kremlin, Denis Pușilin, a scris pe canalul său Telegram că Daria Dugin a fost ucisă și a dat vina pe guvernul ucrainean. 

Forţele de ordine locale au început o anchetă asupra incidentului, scrie agenţia de presă chineză.

Daria Dugina, care era cunoscută şi sub numele de Platonova, a fost jurnalistă și a susținut cu multă fervoare invadarea Ucrainei.

La începutul acestui an, ea a fost sancționată de autoritățile din SUA și Marea Britanie, care au acuzat-o pe tânăra de 30 de ani că a contribuit la „dezinformarea” online în legătură cu invazia Rusiei.

În mai, într-un interviu, ea a descris războiul drept o „ciocnire a civilizațiilor” și și-a exprimat mândria în legătură cu faptul că atât ea, cât și tatăl ei au fost sancționați de Occident.

Alexander Dugin a fost sancționat de SUA în 2015 pentru presupusa sa implicare în anexarea Crimeei de către Rusia.

Dugin, supranumit ”creierul lui Putin” este cunoscut pentru viziunea sa de extremă dreapta asupra locului Rusiei în lume. El a fost descris drept un „fascist rus” care a contribuit la modelarea politicii externe expansioniste a lui Vladimir Putin.

Aleksandr Dughin pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor rusofone şi a altor regiuni într-un nou imperiu rus vast. El şi-ar dori ca noul imperiu să includă Ucraina unde forţele ruse desfăşoară ceea ce Moscova numeşte „o operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă