Fii șansa la viață pentru un semen! Cum poți să te înscrii în registrul celulelor salvatoare – Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

17 septembrie 2022, 23:16

E o recunoştinţă totală, mai mare decât poate fi exprimată în cuvinte„.

Andra are 29 de ani. La jumătatea anului trecut, tânăra avocată era în pragul epuizării şi a aflat că avea leucemie. S-a vindecat după 6 luni, cu transplant medular, iar în vară a făcut şi nunta amânată.

Donatoare a fost o fată din Germania.

Tot din Germania au venit celulele stem care au scăpat-o de leucemie şi pe doctoriţa Gabriela Muşat. A făcut transplantul la Fundeni, după 6 luni de la diagnostic.

Sunt recunoscătoare total atât medicilor din România, cât şi donatoarei din Germania. Ar fi fost poate mai uşor să găsesc o donatoare din România dacă în registrul de celule stem românesc românesc ar fi fost înscrişi mai mulţi români„, subliniază ea.

86 de mii de români sunt în registrul potenţialilor donatori.

Cătălin e din 2013. Se plimba cu soţia însărcinată când o tânără voluntară i-a spus că ar putea salva o viaţă. După 7 ani, a dăruit celulele stem printr-o procedură care seamănă cu donarea de sânge. Nu a întrebat niciodată la cine au ajuns.

Aurora Dragomirișteanu, director general al Registrului Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice: Graficul de aici, eu când l-am realizat a fost ca un şoc. Sunt 30% dintre pacienţi pentru care nu am găsit niciodată un donator compatibil. Între cei pentru care am găsit, pentru unii a fost prea târziu„.

Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular:Sunt boli la care transplantul este urgent şi trebuie făcut în următoarele 60 de zile, 30 de zile„.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR:35 de bolnavi din toată ţara aşteaptă acum pe cineva care să le dăruiască celulele salvatoare. Pentru ca şi cei fără un donator compatibil să poată primi şansa de a rămâne în viaţă, ar trebui ca peste 5% dintre români să fie înscrişi în Registrul naţional. Acum sunt sub 0,5 dintr-o sută, de peste 20 de ori mai puţini decât în alte ţări europene„.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Suntem deschişi să sprijinim o astfel de campanie, care, alături de alte tipuri de campanii, devin esențiale – mă refer la donarea de sânge şi o campanie de donare de plasmă„.

Prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Societăţii Române de Hematologie:Cred că trebuie să începem foarte devreme – în şcoală. (…) În locul acelor ore plictisitoare de biologie, copilul trebuie să înveţe despre corpul uman„.

Cei care vor să doneze celule stem hematopoietice se pot înscrie în registrul donatorilor la centrele de transfuzie sanguină, dar şi online sau prin telefon, la 0800 88 STEM (7836).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite