Figura lui Alan Turing, pe bancnota de 50 de lire. Savantul care a spart codurile naziştilor a fost ales de Banca Angliei

Geniul matematicii, Alan Turing, care a spart codurile naziste în cel de al Doilea Război Mondial, va figura pe următoarea bancnotă de 50 de lire sterline. Turing este considerat părintele informaticii și al inteligenței artificiale. Destinul său tragic, se pare că s-a sinucis pentru că în acele vremuri homosexualitatea era o crimă, a fost ecranizat din nou într-unul din cele mai bune filme din ultimii ani: Jocul codurilor. Iar personajul principal a fost magistral interpretat de Benedict Cumberbatch.

16 Iulie 2019, 13:30 (actualizat 16 Iulie 2019, 14:48) |

Noua bancnotă, cu figura lui Alan Turing, va intra în circulație la finele lui 2021.

Mașina electromecanică, pusă la punct de Alan Turing, a jucat rolul decisiv în descifrarea codului cu care germanii își criptau mesajele în cel de al Doilea Război Mondial. Astfel, Turing a scurtat războiul și a salvat mii de vieți.

Cu toate acestea, închistarea societății britanice de atunci nu a putut accepta homosexualitatea lui Turing. Savantul a fost condamnat la castrare chimică.

Suferințele de nedescris din timpul tratamentului l-au făcut să-și ia zilele, cu un măr otrăvit cu cianură.

Bancnota de 50 de lire sterline e cel mai valoros bilet al Băncii Angliei. Bancnota este foarte rar utilizată în tranzacțiile zilnice.

Alături de figura lui și de un tabel și o formulă matematică, pe bancnotă se vor regăși și cuvintele lui Turing despre dezvoltarea inteligenței artificiale:  "aceasta este doar o anticipare a ceea ce va veni și doar o umbră a ceea ce va fi".

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 15°C
IASI 18°C 13°C
CLUJ 16°C 12°C
CONSTANTA 19°C 15°C
CRAIOVA 19°C 14°C
BRASOV 16°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI