Ficatul celui mai în vârstă donator din lume a fost transplantat în Italia. Un pacient în stare gravă a primit organul unei femei de aproape 101 ani

12 noiembrie 2022, 20:11

Femeia de 100 de ani ajunsese la spitalul din Firenze cu hemoragie cerebrală, iar fiii săi și-au dat acordul pentru prelevarea de organe. Intervenția a fost făcută când inima pacientei încă bătea.

În general, putem extinde limitele de vârstă ale donatorului datorită caracteristicilor de regenerare ale parenchimului hepatic. Transplantul de ficat de la donatori foarte bătrâni, în cazul nostru donatori centenari, este încă o excepție în acest moment”, ne-a declarat Paolo De Simone – director al Centrului de Transplant Hepatic de la Spitalul Universitar din Pisa.

Medicii spun că ceea ce astăzi reprezintă o excepție, treptat ar putea deveni normalitate, pentru că donatorii sunt tot mai bătrâni. În acest moment, vârsta medie a donatorilor în Italia este de 60 de ani.

Anul trecut, în Italia, s-au înregistrat nu mai puțin de 188 de donatori, care aveau peste 80 de ani. Până acum, cel mai în vârstă donator era o femeie de 97 de ani și 7 luni, ale cărei organe au fost prelevate în luna octombrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite