Fetișism și revanșism. Istoricul Alexander Etkind, despre pornirea autodistructivă a lui Putin: „Acest război s-a născut din plictiseală”

Una dintre replicile faimoase dostoievskiene sună așa: „Este plictisitor în lume, domnilor!” Și conform istoricului, culturologului și profesorului din Viena Alexander Etkind, Dostoievski reprezintă un erou special pentru președintele rus Vladimir Putin tocmai pentru că împărtășește cu marele romancier acest sentiment.

09 Septembrie 2022, 14:16 (actualizat 09 Septembrie 2022, 14:21) Știrile TVR |
Foto: Wikimedia Commons

Născut la Sankt Petersburg, Etkind este cunoscut în lumea științelor umaniste și sociale prin seria sa de cărți devenită fundamentală atunci când ne referim la percepția istorică a Rusiei.

Într-un interviu acordat RFE/RL, Etkind studiază patologia profundă a actualului guvern rus pentru a găsi motivele invaziei autodistructive declanșate de regimul Putin în Ucraina. Redăm câteva dintre subiectele abordate.

RFE/RL: Rusia se smulge din civilizația modernă și distruge cu bucurie bazele a tot ceea ce a fost construit în ultimii 30 de ani. Cum vedeți cultura întunecată, masochistă care a preluat controlul?

Etkind: Un masochist, după cum știți, găsește plăcere [în suferință]. Și este greu de înțeles cum acești oameni își găsesc plăcerea. Cred că este vorba despre fetișism. Fetișismul este atunci când o parte devine mai importantă decât întregul - de exemplu, un toc [pantof] sau un fel de panglică este mai important decât o femeie. Un fetișist este greu de înțeles din exterior și nu se poate înțelege cu un altul: un fetișist iubește o panglică, iar celălalt un călcâi. Pe hartă, chiar și forma Crimeei amintește foarte mult de un fetiș. [Mai întâi a fost Crimeea,] acum este Donbas; apoi toată Ucraina.

Fetișul s-a extins acum dincolo de Crimeea. Ei desenează hărți și discută despre strategie, dar adevăratul fetiș este Ucraina și este legat de revanșism. Vorbim despre o nouă cucerire, o nouă stăpânire a ceea ce a existat în trecut. Precum sentimentele obsesive ale unui partener respins își dorește din nou ceea ce-a avut.

RFE/RL: Rusia nu a recunoscut niciodată violența din propria-i istorie, scrisă în codul său genetic: colonialismul intern, colonizarea unui teritoriu vast și cu nenumărați țărani, violența împotriva Caucazului și apoi terorile secolului al XX-lea, precum teroarea revoluționară, Marea Teroare a anilor 1930, apoi Cehoslovacia, Afganistan, Cecenia. Nu se vorbește despre aceste lucruri, dar toate au dus la războiul actual.

Etkind: Acesta este vârful aisbergului - poate o parte care este complet sub apă. Dar există o altă parte a aisbergului, mult mai vizibilă de la suprafață: respingerea generală a modernității de către regimul Putin. În acest moment, scriu o carte numită „Rusia împotriva modernității”.

Omenirea are probleme stringente pe care le cunoaștem cu toții pe de rost, și anume încălzirea globală, pandemiile, decarbonizarea; în general, tranziția civilizației pe temeiuri complet diferite. Pentru Rusia, așa cum a evoluat în ultimii 30 de ani de guvernare post-sovietică, această modernitate globală este o amenințare. Dezvoltarea Rusiei a mers în cealaltă direcție. Declarațiile Rusiei despre schimbările climatice, mediu, dezvoltare durabilă sunt doar cuvinte goale...

Dar la un moment dat, s-a dovedit că oamenii care au făcut aceste politici în Rusia și-au dat seama că acest lucru este grav. A fost un șoc. Toate acestea sunt legate între ele: traume și catastrofe profunde neprocesate, un fetișism patologic și o rezistență la modernitate.

RFE/RL: Ce vor gândi viitorii istorici legat motivele lui Putin pentru a declanșa această bombă autodistructivă?

Etkind: Istoricii vor scrie volume pe acest subiect și toți se vor contrazice. Părerea mea este simplă: s-a plictisit. Acest război s-a născut din plictiseală. Există diferite moduri de a spune că a venit din nemulțumire, ambiție sau din sentimentul că aceasta ar fi ultima lui șansă de a realiza ceva important, eroic.

Anii prosperi au fost ani plictisitori din punctul lui de vedere. Dacă reușesc să scriu o altă carte (să zicem, o psihanaliză a Kremlinului), atunci ideea de plictiseală politică va fi o temă cheie.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI