Festivalul Deliciilor Dulci, la Sfântu Gheorghe – Cel mai lung kurtoskolacs are 15 metri, un nou record

Festivalul Deliciilor Dulci la Sfântu Gheorghe
Festivalul Deliciilor Dulci la Sfântu Gheorghe
11 septembrie 2022, 14:31

Mii de oameni și-au răsfățat simțurile nu doar cu deliciosul colac secuiesc, ci şi cu clătite, turtă dulce, ciocolată şi alte ispite dulci, în centrul orașului, transformat într-un adevărat răi al pofticioșilor.

Una din principalele provocări ale festivalului de la Sfântu Gheorghe a fost prepararea unui colac secuiesc lung de 15 metri.

”Am pus 45 de kilograme de făină, 20 de kg de zahăr. O jumate de kilogram de untură”, povestește Pakuci Tamaș, președintele asociației de tineret Sântionlunca.

Astfel, bucătării și-au doborât propriul record de acum doi ani, când au făcut un kurtoscolac de 14 metri. Fâșia de aluat lungă de 330 de metri a fost înfășurată pe un trunchi de brad uscat, după care a fost tapetată cu zahăr şi pusă la rumenit pe jar, până ce zahărul s-a caramelizat şi a prins o crustă lucioasă. Apoi, kurtoscolacul a fost împărțit publicului.

Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă și interior moale. Bucătarii ne dezvăluie din secretele lor.

”Un kurtoscolac bun este bun în primul rând datorită materiilor prime. Întotdeauna folosim ingrediente naturale, fără esențe, fără adaosuri lucrăm. Fără coloranți”, ne-a spus Dezsi Marta.

„Noi de 16 ani facem kurtoskalacs și avem propria legendă despre acest deliciu. Eu cred că a fost desertul tăietorilor de lemne, când mergeau la pădure. Încercăm să facem un kurtoskolacs bun, care trebuie să aibă cele mai proaspete ingrediente”, ne-a ecplicat și bucătarul Fancsali Janos.

Evenimentul gastronomic de la Sfântu Gheroghe a ajuns la a patra ediţie. Un bun prilej pentru promovarea zonei şi a tradiţiilor locale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite