Gospodari din 14 comune bihorene și-au arătat măiestria în acest weekend la un concurs de preparate din carne de porc. Astfel, este continuată tradiția pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă, în centrul cărora este porcul. Animalul crescut în gospodărie era sacrificat în luna decembrie și din carnea lui sunt preparate diferite produse tradiționale. Un juriu format din specialiști în artă culinară a acordat mai multe premii.
Întrecerea între comune a început odată cu zorile, când participanţilor le-au fost distribuite carcase de porc. Apoi s-au apucat de treabă, fiecare după obicei și pricepere.
Jurizarea s-a făcut după criterii bine stabilite, dar participanții și-au măsurat munca în felul lor.
Ştefan Bercea, președintele juriului, președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din România: Pornim de la gust, care e cel mai important aspect al preparatului, mod de preparare și se ajunge și până la ținuta preparatorului șef.
Gustul cărnii de porc le-a amintit participanților de anii copilăriei.
Festivalul culinar de la Oradea oferă pofticioșilor tot felul de preparate până diseară.